Държавата влага 4 пъти по-малко от необходимото в ремонт на пътища

Десислава Терзиева

Над четири пъти по-малко от необходимите са средствата, които държавата дава годишно за текущото и аварийно поддържане на републиканските пътища по оценка на пътната агенция. „За поддържане на пътищата в добро състояние са необходими около 200 млн. лв. годишно, а сега те са около 45 млн. лв.“, коментираха от пътната агенция пред „Сега“. Приходите от винетки за м.г. бяха 206 млн. лв. Бюджетът на АПИ за т.г. е близо 220 млн. лв. По закон постъпленията от винетки трябва да се реинвестират в пътищата, както и административните разходи за стикерите, но не могат да се използват за изграждане на нови отсечки. АПИ обаче само събира приходите, а след това те отиват в държавния бюджет. Оттам МС трябва да ги върне в пътната агенция с бюджета й за следващата година.

Според данните на АПИ досега за текущо поддържане на пътищата са изхарчени 46.6 млн. лв. Те са вложени в близо 20-те хил. км шосета в страната. Въпреки това резултатите не са видими. Според анализ на Световната банка 35% от всички пътища у нас се нуждаят от незабавен ремонт, тъй като са в окаяно състояние. За да запазим пък сегашното състояние на пътната мрежа или да постигнем незначителен напредък, са необходими поне 9 млрд. лв. в следващите 7 г., смята СБ. Средствата, които АПИ влага в ремонт на пътищата, са крайно недостатъчни и затова регионалният министър Десислава Терзиева ще настоява за 2014 г. да се заделят между 80 и 100 млн. лв. само за ремонт на пътищата втори и трети клас.

Преди дни Терзиева съобщи, че за зимната подготовка ще се вложат символичните 3.5 млн. лв. Парите ще се разпределят пропорционално между областните пътни управления, но от АПИ не дадоха разбивката коя област колко ще получи. Ако се дават според километрите, най-много от средствата би трябвало да отидат за републиканските пътища в Софийска област (1264 км), Бургаско (1170 км) и Хасковско (1056 км). Най-малко пари ще отидат в област Русе, защото там пътищата са 497 км.

Традиционното пролетно аварийно кърпене на дупките погълна 14.5 млн. лв. само за април и май. С тези пари бяха изкърпени близо 575 хил. кв.м по магистрали, първокласни и по-ниския клас пътища.

Зимното чистене от ноември миналата година до края на април тази година е струвало почти 48 млн. лв. От заложените 55 млн. лв. спестеното също трябва да се реинвестира в текущото поддържане на пътищата.

––-ПРИХОДИ

Според отчета на регионалното министерство за първите шест месеца на тази година от винетки са събрани над 153 млн. лв. Приходите от винетките бележат ръст спрямо първата половина на 2012 г., когато са събрани близо 143 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *