Държавата губи 440 млн. лв. от пари в плик

Държавата губи годишно поне 440 млн. лева заради укриването на осигуровки и данъци и плащането на служителите в плик, показва доклад на НАП.

Плащането на част от заплатата на ръка и осигуряването на служителите на минималните прагове за дейността е сред най-честите нарушения на работодателите, пише вестник „Преса“.

Бизнесът има и друг вариант за неплащане на данъци и осигуровки – като декларира, че служителите му работят по 4 часа, а всъщност персоналът е зает по-дълго.

Загубата за хазната не е за пренебрегване. Според официалните данни годишно от данъци за физическите лица и осигуровки се събират 8,394 млрд. лв. Така излиза, че 5% от сумата не влиза в бюджета. Ако погледнем пък постъпленията от ДДС и акцизи (11,421 млрд. лв.), които всеки един от населението плаща, като потребява, излиза, че 26,5 на сто от тях не са подплатени с осигуровки и налози.

За това, че бизнесът у нас в последните години масово укрива различни видове плащания и оборот, свидетелстват и редица изследвания. Според последното международно проучване делът на сивата икономика у нас е 31,2% от БВП, или 25 млрд. лв.

Анализът на данъчните показва и притеснителната тенденция 54% от работодателите потенциално биха укрили пълните заплати на работниците си. Според изследване на Института за пазарна икономика около 25% от наетите лица в страната са наети на минималния праг за професията си. Така реално от 2,23 млн. наети души над 550 хиляди са с най-ниското за сектора възнаграждение.

Рисковите сектори са търговията, строителството, ресторантьорството, туризмът, транспортът, инженерните дейности и рекламата, става ясно от данните на НАП. Данъчните смятат, че най-проблемни са големите градовете, в които има голяма концентрация на населението и по-висок стандарт на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *