Държавата дава над 2 млн. лв. за инвестиционния проект на Миролио

С 2 093 194 лв. държавата ще подпомогне инвестиционния проект на „Е. Миролио“ АД край Ямбол. Средствата ще бъдат за изграждането на общински път в индустриалната зона на общината.

Дружеството е българският филиал на „Миролио С.П.А.“ – един от най-големите европейски концерни за текстил и облекло. Досега италианската компания е инвестирала у нас 180 млн. евро в 5 производствени предприятия и две търговски марки.

Близо 93 млн. лв. са вложени в новата фабрика за предене и багрене със складово стопанство и пречиствателна станция край Ямбол, която е официално открита през август т.г. В нея работят 600 души, което е със 71 повече от първоначално предвидените.

Очаква се до края на 2008 г. броят им да достигне 660. Проектът включва вълнена и копринена предачница, бояджийница, склад за суровини и готова продукция, както и пречиствателна станция за отпадни технологични води.

С пускането в експлоатация на всички мощности производственият капацитет на вълнената предачница в Ямбол ще бъде 5,5 тона на ден, а на памучната – 4 тона. От 1998 г. досега „Миролио С.П.А“ е разкрила у нас 5 фабрики, в които работят над 1800 души.

Три са производствените бази в Сливен – за вълнен текстил, за вискозни и полиестерни платове и за предене и пресукване на вълнени прежди. Италианската компания има и фабрики за предене и пресукване в Нова Загора и за щамповане в Елин Пелин.

В „Миролио С.П.А.“ работят 7000 души, а годишните му проходи са около 750 млн. евро. Капацитетът на продукцията е 36 млн. кг прежда, 100 млн. м плат и 11 млн. облекла.

Общинският път в Ямбол, който ще бъде изграден със средства от държавата, ще улесни работата на редица предприятия в западната индустриалната зона на областния център.

В нея е и производствената база на японската компания „Yazaki“, която е инвестирала 45 млн. лв. за автомобилни кабели, на „Ямбол хляб“, „САДКО“, „Папаз олио“, „Вакуум Ел Систем“, „Хидроелементи и системи“ и др. Общата дължина на пътя е над 1,2 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *