Държавата да осигури пари за изпълнението на проектите по САПАРД

Държавата да осигури пари за изпълнението на проектите по САПАРД, защото земеделските стопани са сключвали договори с фонд „Земеделие”, а не с ЕК. За това настоява Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му задължение на Фонда е да изплати средствата до три месеца след изпълнение на инвестиционния план на проекта.

„Има засегнати производители на сурово мляко и преработвателни предприятия. Нямаме към момента какъв процент от фирмите са засегнати, но при всички положения това ще доведе до негативно развитие за тези фирми, защото всички от тях са изтеглили кредити за изпълнението на инвестицията и неплащането в разчетения период ще доведе до влошаване на финансовото състояние. Надяваме се на разбиране от страна на банките да не започнат да налагат наказателни лихви”, каза Зоров.

Той коментира още, че пред правителството има само един вариант – да изплати в законовия срок субсидиите на фирмите, защото фирмите нямат договор с ЕК, а с ДФ „Земеделие”. „И при изпълнението на този договор фирмите нямат никакво отношение какви са отношенията между България и ЕС. Трябва да има целогодишно субсидии иначе този бранш си отива. Трябва ли да важи правилото – който е бил беден ще си остане завинаги беден”, каза още Зоров.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *