Държавата дължи 1.5 млрд. лева на частния бизнес

 

 

1,5 млрд. лв. дължат държавният и общинските бюджети на частния бизнес. Най-голямата част от този дълг е от услуги на обществени поръчки и не е възстановено ДДС. Ако парите бъдат вкарани в икономиката, те могат да раздвижат между 15 и 20 млрд. лв. междуфирмени разплащания, каза в интервю за „Хоризонт” зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Камен Колев: Най-голямата полза от това разплащане на бюджета и на общините съответно към бизнеса, че този милиард, да кажем, той ще развърже една фирмена задлъжнялост от порядъка на 15-20 млрд., която също е просрочена, тъй като има един елемент на повторно броене при разплащането на един със своите доставчици, те се разплащат със същите суми със своите доставчици, така че по веригата ефектът ще бъде много сериозен.
Икономическата криза в страната се задълбочава. Показател за това е ускорения спад на БВП до 6,2 на сто през последното тримесечие, смятат от Българската стопанска камара. Бизнесът очаква тенденцията да се обърне в началото на тази година, посочи  Камен Колев.
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, насрочен за утре, бизнесът ще предложи мерки за ускоряване разплащанията на държавата и общините към фирмите, подобряване работата по еврофондовете и на регулаторната среда за бизнеса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *