Държавата започва продажба на фондовата борса

Управляващите подготвят трети опит за приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Този път намерението е операторът да бъде продаден до края на годината, при това в пакет с Централния депозитар (ЦД). По информация на „Капитал“ двете дружества ще бъдат включени в новия списък за раздържавяване, който Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол подготвя и вероятно ще бъде одобрен от надзорния й съвет във вторник. Сделката има подкрепа на икономическия екип на правителството, затова, ако има кандидати, вероятно ще се случи. Целта отново ще е малката местна борса да стане част от по-голям чужд пазар. Желаещите още не са преброени, но през миналата година интерес за покупка е бил проявен от германската Deutsche Boerse, каза източник от изпълнителната власт.

Продажба до края на годината

Държавата чрез Министерството на финансите държи 50.05% от капитала на БФБ и 43.7% от капитала на Централния депозитар. Борсата обаче има 6.61% дял в депозитара, така че бъдещият купувач ще контролира над 50% от капитала в двете дружества. Те вървят в пакет още от първия опит за приватизацията им преди 4 години, тъй като това е формулата, предпочитана от потенциалните стратегически инвеститори. Този път, за да се пристъпи към нея по същество, агенцията ще изчака и мнението на Комисията за финансов надзор (КФН), до която, по информация на „Капитал“ вече е отправено искане за становище.

Технически действията на агенцията трябва да са следните – първо, да се прекрати предишната процедура, за да се спре съдебният спор около избора на оценител. След това ще започне избор на нова компания, която да изготви оценка, правен анализ и информационен меморандум. Планът е процедурата да започне до края на февруари, като е възможно да се търсят отделни изпълнители за борсата и депозитара. Ако пакетът документи е готов до лятото, то оферти може да се очакват в началото на есента, а сделка – до края на годината.

Кой се интересува

Предишните два опита за привличане на стратегически инвеститор се проваляха от процедурни и политически спънки. Източници от изпълнителната власт съобщиха, че сега финансовият министър Владислав Горанов и ресорният вицепремиер Томислав Дончев имат твърда позиция за пристъпване към бърза приватизация на борсата и депозитара. Обнадеждаваща е информацията за срещи през миналата година (по време на кабинета „Орешарски“) с представители на германската Deutsche Boerse, на които е станало ясно, че европейският гигант продължава да се интересува от покупка в България, но задължително борсата в комплект с депозитара. Това е логично, тъй като германската борса вече познава местния пазар, защото от години тук се ползва търговската й платформа Xetra. „Капитал“ потърси Deutsche Boerse за потвърждение на интереса, но не получи коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *