Държавата затъва в дефицит и дълг

До края на годината не се очаква нарастване на БВП, а инфлацията вероятно ще бъде минус 1.1%. Това обяви финансовият министър Румен Порожанов.

Над 3 млрд. лева или 4% дефицит на касова основа очакват страната ни според актуализирания вариант на бюджета, изготвен от служебното правителство. В консолидираната фискална програма се включва както държавния бюджет, така и парите за здраве и по европейските средства. Предвижда се поемане на нов държавен дълг от 4.5 млрд. лева, като се предвижда възможност за ликвидна подкрепа и за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете.

За цялата година ще има минимален растеж на икономиката ни, с 1.5% вместо очакваните 1.8 на сто. Като сериозни проблеми с финансирането са очертават здравната и социалната сфера. Недостиг на пари има и в МВР.

Дефицитът само в държавния бюджет ще се увеличи до 3.6 на сто от брутния вътрешен продукт или с над 1.5 млрд. лева.

А като се отчетат средствата за Националната здравноосигурителна каса и очакваните пари от Европейския съюз. Така на касова основа в консолидираната фискална програма се очертава дупка от над 3 млрд. лева или 4 % от брутния вътрешен продукт на страната.

От министерството на Румен Порожанов отбелязват, че се очертава сериозен недостиг при финансирането на социални плащания, поради увеличения брой бенефициенти при осигуряването на социална закрила на най-уязвимите групи от населението, тези в неравностойно положение, както и за гарантиране подкрепата на децата и семейството.

Също така Министерството на здравеопазването изпитва трудности за обезпечаването на необходимото финансиране. В МВР също няма достатъчно пари, като дефицитът е между 160-170 млн. лева.

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита и осигуряването на надежден буфер за ликвидна подкрепа се поражда необходимост от поемане на нов държавен дълг, респективно промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, допълват от финансовото министерство.

В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2.9 млрд. лв. или в рамките на същия лимит поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева.

Посочените обстоятелства налагат увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22.5 млрд. лв., което прави 28.4 % от прогнозния брутен вътрешен продукт. Предвижда се максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2.0 млрд. лв. във връзка с предвидената възможност за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *