Държавата-мащеха не дава 400 хил. лв., за да заработи телефон за изчезнали деца

Макар държавата да подкрепя идеята, пари няма, каза Русанка Венелинова – изпълнителен директор на фондация „Център Надя“, цитирана от БТА.
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) вече е дала разрешение за ползване на телефон 116 000, такъв, какъвто е в цяла Европа, но предстоят преговори с телекомуникационните оператори обажданията да са безплатни.
Дори това да бъде договорено обаче, телефонът отново може да не заработи, макар за това да се полагат усилия от 3 години. Причината е, че няма осигурени финанси за необходимите поне осем оператори и екип, който да работи с намерените деца, алармира Венелинова.
„Център Надя“ в момента кандидатства за финансиране по програмата „ДАФНЕ“ по специален оперативен грант за заработването на телефон 116 000.
„Над 2 милиона деца годишно изчезват по света. Това е само върхът на айсберга, защото в действителност са много повече“, твърди Венелинова.
„За 2011 година има 44 случая на изчезнали деца в България. Служителите на МВР са открили обаче общо 49 деца“, продължи тя, цитирана от БГНЕС. Причината за тази бройка е, че се работи и по стари случаи, някои от които са отпреди 20 години. Никой не се занимава със статистиката, за да разбере колко деца живеят на улицата.
„Телефонът 116 000 не е оперативен, от 3 години работим той да стане действащ и в нашата страна“, поясни Венелинова. От миналата година има голямо развитие по този въпрос. „Работихме в междуведомствени групи за разработване на механизъм за общи усилия, постигнахме споразумение с МВР. Остават малко стъпки – техническото подсигуряване на линията, както и финансирането и привличането на специалисти. За финансирането на материалната база и персонала има проект, изпратен до ЕК“, поясни Венелинова.
„При тези случаи ако не се работи активно в първите 24 часа се откриват за съжаление трупове, това се случва и в нашата страна“, каза още Венелинова. Особено уязвими са деца, които боледуват или имат умствени увреждания. Смисълът на този телефон е да се координират действията на работещите по случаите, както и да се окаже морална помощ и подкрепа на родителите, допълни Венелинова.
За създаване на дълготрайна и ефективна практика за превенция на изчезването на деца е нужно сътрудничество между правозащитните органи и неправителствените организации, поясни изпълнителният директор на фондацията. За момента дългосрочни сътрудничества има с МВР, представители на Народното събрание, Комисията за регулиране на съобщенията и телефонните оператори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *