Държавата набра 50 млн. лв. при рекордно ниска доходност

Рекордно ниска доходност по българските облигации бе постигната на последния аукцион за 10.6-годишни ДЦК, проведен в понеделник, 12 май. Книжата бяха пласирани при 3.18% доходност, което е с 0.37 базисни пункта по-изгодно от предходния аукцион през март и е значително подобрение от началото на годината, когато търсенето бе при 3.74% доходност за книжа с толкова дълъг инвестиционен хоризонт. Основната причина за успеха е външноикономическа – през миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде сигнал, че през юни може да има намаление на основната лихва на банката от 0.25% на 0% заради ниската инфлация в еврозоната, като наред с това определи курса на еврото като висок спрямо долара. Това оказа подкрепа на дългосрочните държавни облигации, предлагани на европейския пазар, включително и на държави с по-нисък рейтинг от българския.

Все по-евтини заеми за държавата

Тенденцията по понижаване на доходността на местните ДЦК не е нова и обхваща както краткосрочните, така и дългосрочните облигации. Данните от последния търг показват, че трендът се запазва, получавайки допълнителен тласък. На последния аукцион държавата набра 50 млн. лв. при исторически ниска доходност, като подадените поръчки надвишаваха количеството близо четири пъти. Емил Аспарухов, началник на отдел „Трежъри и капиталови пазари“ в Банка ДСК, обяснява този успех с комбинация от външни фактори и ниския обем на предлагането спрямо търсенето. Според експерта най-голяма роля за успеха на емисията е оказало изказването на Марио Драги от миналата седмица. След традиционното заседание на управителния борд на ЕЦБ миналия четвъртък президентът й направи исторически коментар за еврото, като посочи, че не е удовлетворен от курса 1.40 на обединената валута към долара. Това за инвеститорите означава, че Европа възприема философията на Федералния резерв на САЩ и може да предприеме действия за поевтиняване на валутата. Наред с това Драги даде знак, че е възможно основната лихва на ЕЦБ да се понижи от сегашното й равнище 0.25%, което директно ще се отрази върху облигационните пазари и по-специално върху дългосрочните инструменти за набиране на финансов ресурс.

Другият определящ фактор за успеха на последния аукцион за български ДЦК според експерта е размерът на емисията от 50 млн. лв., който е несъразмерен с акумулираните във финансовия сектор средства и обема на свободния паричен ресурс. Според Аспарухов е налице изкривен дисбаланс между търсене и предлагане на ДЦК на местния пазар, което и друг път е било коментирано от анализатори като предрешаващо успеха на аукционите, тъй като една средноголяма банка би могла да изкупи цялото предложено количество. Не на последно място като фактор за спада на доходността по българския дълг влияние оказва заплетената политическа и икономическа ситуация в Украйна. „В 99% факторите са външни, като най-важни са нагласите за глобалните лихви“, посочи Емил Аспарухов.

Краткосрочни облигации до края на юни

Най-голямо количество ДЦК на последния аукцион са придобили банките – 47.72%, следвани от пенсионните фондове – 29.16%, застрахователни дружества – 17.72% и гаранционни фондове – 5.41%, показват данните на Министерство на финансите. В индикативния му календар за оставащите седмици на май и за целия юни са предвидени още четири аукциона, като общата стойност на предлаганите чрез тях облигации достига близо 200 млн. лв. На два пъти ще се предлагат краткосрочни книжа с матуритет 2.6 години. Предвидено е и привличането на ресурс с 5- и 7-годишни ДЦК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *