Държавата осигурява работа на 1500 младежи с висше образование

Близо 1500 младежи с висше образование и без стаж могат да работят в администрацията по схемата „Старт в кариерата“. До края на септември в бюрата по труда в цялата страна се приемат заявки за позиции в централни ведомства, областни и общински администрации. Това става ясно от сайта на Агенцията по заетостта.

На висшистите до 29-годишна възраст ще бъде дадена възможността да натрупат трудов стаж по своята специалност в рамките на 9 месеца. Програмата е с месечна заплата 400 лева.

Пълният списък на обявените работни места и необходимите документи за кандидатстване са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта.

От електронната борса на същия сайт става ясно, че към 29 август 2014 г. има обявени близо 4500 свободни работни места. Активните профили на търсещите работа обаче са много повече и те са достигнали над 352000.

Най-много са заявките от работодатели от София, като се търсят програмисти, на които се осигурява брутна заплата от 5993 лева. Търсят се и хора за невъоръжената охрана, помощен пeрсонал и чистачи, на които се предлага заплата от около 340 лв. Приблизително такава заплата се предлага и за фризьори и козметици.

Освен програмистите добро заплащане се предлага и за инженерните специалности. Например 4000 лева заплата ще взима специалист по техническия надзор за строежа на газопровода „Южен поток България“. За тази държавна длъжност може да се кандидатства до 3 септември, но мястото е само едно.

За магистър-фармацевт има предложения за работа със заплата от 1100 лева, става ясно от регистъра на Агенцията по заетостта.

Като цяло заплащането в страната е по-нископлатено, отколкото е това в София, става ясно от предлаганите места за работа. В същото време не всички работодатели са посочили каква заплата предлагат на служителите си. Според изведените данни в другите областни градове рядко фирмите предлагат заплата за над 1000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *