Държавата отписа 2 млрд. лв.

„Оптимистичната ни прогноза е да съберем 13.8 млрд. лв. вместо планираните 15.7 млрд. лв.“, съобщи шефът на НАП Красимир Стефанов, цитиран от СЕГА. Съобщението идва в момент, когато финансовият министър Пламен Орешарски призна, че се готвят мерки за съкракаване на бюджетните разходи.
Неизпълнението от ДДС ще е около 1.1 млрд. лв., т.е. 24%, от данък печалба – 360 млн. лв. или 15%, от налога върху личните доходи – 110 млн. лв. От социални вноски за годината няма да бъдат събрани 200 млн. лв., а от здравни – 120 млн. лв. Така неизпълнението възлиза на почти 2 млрд. лв. В тази сметка не се включват данъците и таксите, които събират общините, както и приходите на други институции, постъпленията от европейските фондове и пр.
За да компенсират частично дупката в приходите, данъчните предвиждат извънредни мерки за събиране на просрочени задължения на граждани и фирми, чрез които ще съберат около 400 млн. лв.
Отделно се готвел и допълнителен план за още 385 млн. лева чрез принудително събиране на данъци и осигуровки, допълва „24 часа“.
Стефанов отчете по време на заседание на бюджетната комисия вчера, че изземването на парични средства от каси на длъжници вече е вкарало в бюджета 3,9 млн. лева само за последния месец.
Финансовият министър Пламен Орешарски уточни, че не е обсъждан въпросът за посягане на пенсиите и че дори 13-та заплата все още е възможна, ако мерките дадат резултат. В бюджета е предвидено от юли пенсиите да се индексират с 9,9%, а бюджетните заплати – с 10 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *