Държавата притиска допълнително гражданите за частните им пенсии

Идеята на управляващите от ГЕРБ да прехвърлят средства от пенсионните фондове към НОИ добива още по-големи размери и ще засегне всички над 3.3 милиона осигурени във фондовете. В четвъртък на бюджетна комисия експресно, без да е обявено предварително, бе прегласуван текстът с ново предложение, което отваря широко вратата за бъдещо законотворчество.

Досега обсъжданият вариант предвиждаше редът и начинът на избор на първоначално осигуряващите се след 31 декември 2014 г. да се определят с акт на Министерския съвет. Сега алинеята е променена и е насочена не само към навлизащите на трудовия пазар, а и към вече осигуряващите се. Това означава, че всички осигуряващи се, родени след 1959 г., могат да очакват нови тежести, налагани само с постановление на правителството.

Според източник на „Капитал“ в проект за наредба, подготвян от експерти във финансовото министерство, е предвидено всеки вече осигурен в универсален пенсионен фонд изрично да заяви желанието да остане в него. Все още не е окончателно записано какъв да е този срок, но твърдението е за един месец. Информацията беше косвено потвърдена и от изказване на Владимир Каролев, съветник на икономическия министър, пред bTV в сряда вечерта. И според него срокът ще е само 1 месец. Ако тези информации са верни, това ще означава над 3 милиона души да трябва да се редят на опашка пред своя фонд и заради краткия срок може да се откажат и така средствата им да се запътят към НОИ.

От пресцентъра на Министерството на финансите отрекоха да подготвят наредба, в която да е разписан срок, в който хората, родени след 31 декември 1959 г. и вече осигуряващи се във втория стълб, да трябва да потвърдят желанието си, че искат да останат в капиталовата схема. Според тях, ако има подобно нещо, то трябва да е разписано в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Тайната добавка

В четвъртък по план бюджетната комисия трябваше да е закрита и да изслушват ресорния орган на одиторите по казуса „KPMG – КТБ“. Заседанието беше отложено заради дебати в зала и затова на него са присъствали малка част от членовете на комисията. Изненадващо председателят Менда Стоянова е предложила текста с новата добавка. Дебат не е имало и гласуването е минало бързо.
„Това е само техническа поправка“, каза пред „Капитал“ Йордан Цонев от ДПС, който е присъствал на заседанието.

Сред пенсионните фондове обаче слухът за наредба и къс срок се разпространява от вторник. И заседанието в четвъртък само затвърждава страховете им.
Предложението е било подкрепено от ГЕРБ, ДПС и от двамата представители на Патриотичния фронт. Въздържали са се от БСП и БДЦ. На комисията не са присъствали депутати от Реформаторския блок, „Атака“ и АБВ.

Който не разбрал – отива в НОИ

Ако се стигне до потвърждаване на избора на фонд и ако няма изрична декларация на автоматично преместване в държавното осигуряване – в НОИ, това е сериозна промяна спрямо законопроекта, вече гласуван от комисия на второ четене. В него такова условие има само за тези, които започват първа работа на трудов договор и не изберат пенсионна компания до една година. За останалите се предвиждаше „възможност“, но не и задължение да се преместят в НОИ, когато поискат, без право да се върнат обратно в универсален фонд.

Ако потвърждението бъде вписано в наредба, тя на практика ще допише и дори ще противоречи на закона, което е в разрез с всички правила на правото. В този случай наредбата може да бъде отменена впоследствие от Конституционния съд, но дотогава парите да са безвъзвратно прехвърлени и изхарчени.

„Много хора няма да се разходят, което означава, че след един месец, в края на януари, автоматично ще им отидат парите в НОИ. И дори да се усетят в края на януари, те повече няма да имат право да се преместят“, коментира Каролев пред BTV.

Избирателно вслушване

Въпреки силната съпротива на граждани, пенсионни компании и на почти всички работодателски организации премиерът Бойко Борисов е заявил, че не се отказва от текстовете. По време на заседание на Европейския съвет в Брюксел Борисов е казал, че ГЕРБ не се отказва от предложенията, но може да ги промени. По думите му се обмисля възможността вече преместените в НОИ осигурени да могат да се върнат отново към универсалния си фонд. По думите му той приема критиките за подготвяната промяна:
„Затова съм възложил на финансовия министър да подготви и това решение – ако не му харесва или не е убеден, че в този фонд правилно и сигурно парите се управляват, но след две години види, че някой друг фонд много добре работи, да може да се върне обратно. Бих го подкрепил“, е коментирал Борисов пред кореспондента на БНР в Брюксел.

Такава възможност обаче няма много смисъл и не променя факта, че държавата иска да национализира под мека форма личните спестявания за пенсия на гражданите на държава – членка на ЕС. Вече много засегнати от промяната изказаха мнение, че в институциите, в компаниите, които са с държавно участие или зависими от държавни поръчки, служителите ще бъдат „посъветвани“ да си махнат парите от универсалния фонд и да отидат в НОИ. Същото би могло да се случи и в компании, в които синдикатите имат много силни позиции, а освен това държавата може да използва лостове за натиск и над частни дружества, опасяват се представители на пенсионни компании.

Обратното преместване – от НОИ към универсален фонд, означава огромна загуба за работещите – в държавното осигуряване няма лични партиди, няма и инвестиции на вложените средства. Всичко, което се внесе в държавното осигуряване, отива в обща сметка, от която веднага се покриват пенсии и всички социални плащания. Дори и внесените в НОИ пари да бъдат върнати обратно в избрания универсален фонд (ако някъде се пази информация колко точно е сумата), то те ще са изгубили първоначалната си стойност – върху тях няма да има доходност, а инфлацията допълнително ще ги стопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *