Държавата продава до 49% от дела си в енергетиката?

Икономическото министерство е подготвило частична приватизация на енергетиката. Това стана ясно от проекта „Енергийна стратегия на Република България 2014-2030 г.“, пише днес в. „Преса“.

Държавата ще остане мажоритарен собственик на основните фирми в сектора като Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни фирми НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Марица-изток 2″, Електроенергийния системен оператор и други.

В подходящ момент обаче принципалът трябва да продаде на фондовата борса до 49% от акциите, за да осигури пари за оздравяване на системата и за мащабни проекти, предвижда документът. По решение на Народното събрание от септември м.г. правителството е длъжно да внесе в парламента нова енергийна стратегия в срок до 4 юни т.г.

Един от изводите в документа е, че съществуващите електроцентрали – 13 750 мегавата, ще гарантират електроснабдяването на страната до 2030 г. Нова ядрена мощност може да се строи само ако работи за износ с договори за поне 15 години и обеми най-малко 70% от произведената енергия. Предвидено е изграждане на нови хидроенергийни обекти като каскада „Горна Арда“ и развитие на „Доспат-Въча“, „Арда“ и „Лакатица“.

Делът на населението с централно топлоснабдяване трябва да се увеличи от 16 на 25% до 2030 г., така че всеки четвърти българин да има парно. Съответно достъп до природен газ трябва да получи всеки трети, или 30% при близо 5% сега. Проектът изисква мерки срещу енергийната бедност. Отбелязва, че в тази категория са хората, които трябва да похарчат повече от 10% от дохода си, за да поддържат 21 градуса в основните стаи през зимата.

Според Световната банка м.г. 61% от домакинствата у нас са отговаряли на това определение. Самостоятелно Министерството на енергетиката трябва да отговаря за политиката в сектора. Съответно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да се извади ВиК браншът.

400 мегавата слънчеви централи се ликвидират

Проектът на нова енергийна стратегия предвижда драконовски мерки срещу субсидирания зелен ток. Първата е „Ограничение нивото на инсталираните фотоволтаични централи до 600 мегавата.“ Целта е да се гарантират сигурността и качеството на управлението на системата. В скоби е посочено, че в края на 2012 г. в страната вече са инсталирани 1000 мегавата. Всички те имат дългосрочни договори за задължително изкупуване на енергията на субсидирани цени.

Проектът на стратегия не уточнява по какъв начин ще стане ликвидацията на 400 мегавата слънчеви електроцентрали. Общо изградените у нас вятърни и фотоволтаични паркове са около 1700 мегавата, отбелязва документът. Друга мярка предвижда „Нормативно прекратяване сключването на нови дългосрочни договори на преференциални цени за новостроящи се паркове от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници).“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *