Държавата раздвижва зърнения пазар с 35 млн. лв. от фонд „Земеделие“

За раздвижване на неработещия пазар на зърно се подготвя държавна намеса в края на декември или началото на януари следващата година чрез фонд „Земеделие“, с ресурс около 35 млн. лева, съобщи заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Държавната намеса ще е със защитна цена за хлебното зърно, в която ще се включва рентабилност от 13 на сто и направените разходи за съхранение и транспорт. В момента се изяснява от кой бюджет ще бъдат заделени нужните средства.

Ще се ползва или вероятният излишък в бюджета за тази година, или ресурс от следващия, уточни Бъчварова.

В момента се разработва механизмът за държавната интервенция на зърнения пазар, допълни тя. За динамизиране на пазара и за повишаване цената на пшеницата, от 10 октомври предстои втора сесия на борсите за попълване на Държавния резерв със 120 000 тона хлебно зърно. Цената ще бъде 162 лева за тон.

Най-голяма квота за изкупуване – 80 000 тона, е дадена на Русенската стокова борса. Борсите в София и Пловдив ще купуват от понеделник по 20 000 тона.

През октомври се очаква увеличаване на износа на фуражна пшеница, което ще бъде основният фактор за раздвижване на българския пазар, смята Бъчварова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *