Държавата свива почти наполовина леглата в столичните болници.

Държавата е готова със сметката колко болници в София ще получават пари от здравните вноски. От документа се вижда, че орязването на най-големия пазар, който се ползва от всеки трети българин, е драстично – финансиране от здравната каса ще получат почти 40% по-малко болнични легла, като най-голямо е свиването при хирургичните – над три пъти и половина. Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи или много плащащи пациенти от началото на следващата година.

Общото свиване

Проектът на здравната карта предвижда столицата да разполага с максимум 5877 легла при наличност в момента от 9473. В документа личи, че лекарската организация е предлагала минимални съкращения, но те явно не са приети. Софийската комисия, както и националната, която има думата последна, се доминират от държавата.

Най-голямо е орязването в хирургичните легла – при 3161 легла за операции в софийските болници в момента проектът за здравна карта предвижда да останат максимум 882 легла (виж таблицата). В същото време в анализа за София е посочено, че всеки трети българин избира да го оперират столичните лекари. Ако картата бъде приета в този вид и от националната комисия, в която участват здравното министерство и здравната каса, то вероятно повечето живеещи в провинцията ще трябва да се оперират в родните си градове, тъй като в София няма да има възможност. Разбира се, освен ако не си платят за операция.

По-малко легла ще има и за реанимация, както и в останалите специалности. За сметка на това броят ще се увеличи при лечението на деца, вдигат се и местата за т.нар. продължителни грижи. Ще има и повече легла за психично болни.

Проблемът, на който се търси решение, е, че парите в касата не стигат. Другата възможност на държавата да се побере в бюджета е да налага лимити, както и досега, и да засили контрола върху приема в клиники. Според досегашните изчисления на касата около 10% от болните се приемат в клиника като презастраховка или с по-леки диагнози. В същото време липсват възможности за продължително лечение на трудноподвижни пациенти и тежко болни, но пък здравната каса не плаща достатъчно за това. За да преодолее тези проблеми, държавата по-скоро би трябвало да засили контрола, а не да лишава пациентите от правото им на избор при кого да се лекуват срещу вноските си. Освен това държавата трябва да инвестира и в разкриването на допълнителни легла за продължително лечение.

Кой няма да работи със здравната каса

Според предложението на комисията в столицата ще бъдат закрити или поне няма да работят със здравната каса общо 3596 легла. В картата не е посочено кои точно болници ще сключат договори за по-малко пациенти със здравната каса (имената ще са в националната карта), а леглата са разпределени по нива на компетентност. Няма и точна разбивка по всички специалности. Общият принцип обаче е средствата на здравната каса да стигнат за следващата година, като се спести от плащания в най-тежките направления.

Притеснително е, че по-малък брой ще има в реанимационните отделения – картата предвижда те да са със 172 легла по-малко. На територията на града има 10 такива клиники, като пет са с най-високото ниво на компетентност – „Пирогов“, ВМА, „Царица Йоанна“, ИСУЛ и „Александровска“. С малко по-ниско ниво на компетентност са МВР болница и частната „Софиямед“, а с първо ниво (най-ниското) са реанимациите на Националната кардиологична болница, на психиатричната клиника „Св. Наум“ и на правителствената болница „Лозенец“. В момента в Регионалната здравна инспекция са подадени две заявления за разкриване на спешни отделения в частни болници – в многопрофилната клиника за женско здраве „Надежда“ и в МБАЛ „Токуда болница София“. Ако картата бъде приета в този вид, нови реанимации няма да има, а сега съществуващите ще трябва да свият капацитета си. За лечение там доскоро плащаше държавата, сега средствата са от здравната каса и по принцип са крайно недостатъчни за най-тежките случаи, които се лекуват там.

В хирургията се предвижда най-голямо съкращаване на броя легла. Те ще станат общо 882, което е намаление от близо четири пъти. В момента най-малко са възможностите за детска хирургия – 52 легла, а най-много – за обща хирургия – 803. Пациенти със счупвания могат да се лекуват на общо 683 легла, специализирани в ортопедия и травматология. В кои области ще бъдат съкращавани възможностите за операции все още не е ясно, но ако разпределението е пропорционално, би трябвало хирургичните клиники да се свият в пъти като капацитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *