Държавата се отказва от златната акция в БТК срещу 150 млн. лв

Българската държава ще се откаже от златната си акция в БТК. Решението за отмяната на изключителните права е първа точка от дневния ред на извънредно общо събрание на телекома, което е насрочено за 16 септември т.г., се съобщава в публикация от дружеството.

По неофициална информация предишните акционери на БТК са се съгласили да внесат в хазната около 150 млн. лв. срещу това държавата да се откаже от воденето на съдебни дела, златната акция,

както и да вдигне ипотеките, които е наложила върху стотици имоти на БТК, съобщава в. „Труд“.

„Ще направим пълен преглед на приватизационния договор до 16 септември“, потвърди зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров пред изданието. Именно неговото ведомство е държател на акцията с изключителни права.

Тодоров не потвърди дали вече е постигнато споразумение между държавата и собствениците на БТК за златната акция, но уточни, че ще бъде поискано и становище от финансовото министерство.

Според анализатори на пазара решението е съвсем резонно. На българския пазар се конкурират 3 телекома и няма логика държавата да притежава в един от тях златна акция, защото това го поставя в неконкурентоспособна среда.

Решението идва броени дни след успешното търгово предложение, което отправи „Вива венчърс“ към миноритарните акционери. Компанията придоби всички акции на БТК и ще я отпише от публичния регистър на БФБ София.

Предстоящото решение за обезсилване на специалните права идва, след като в бюджета са влезли плащания по засекретеното споразумение между служебното правителство и бившите собственици на БТК. С него беше постигнато извънсъдебно решение по арбитражните дела, които българската държава заведе срещу приватизаторите на телекома „Вива венчърс“ и „Адвент интернешънъл“.

Най-ценната сграда, ипотекирана в полза на държавата, е столичната Телефонна палата, която е паметник на културата.
До дни се очаква в изпълнителния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да бъде внесен отчет за изпълнението на секретното споразумение с купувачите на телекома и докладна за вдигане на ипотеките върху имотите на БТК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *