Държавата си запазва преференциалната акция в БТК

Държавата ще задържи преференциалната акция в БТК АД (сегаВиваком) най-малко до завършване на делото, заведено от телекома за обезсилване правото на вето на държавата в Управителния съвет на дружеството.

Това съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИС).

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков предлага в писмо до финансовия министър Симеон Дянков да бъде назначен представител на държавата в Управителния съвет на БТК АД.
Той не може да бъде излъчен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), тъй като то определя политиката в областта на електронните съобщения. Задържането на акцията ще позволи на държавата да продължи да участва в оперативната работа на дружеството.

От една страна БТК всеоще активно преструктурира дейностите си, при това в условията на финансово-икономическа криза. От друга компанията изпълнява важни социални функции, като осигурява 90 на сто от стационарните телефони в цялата страна, се посочва в съобщението на МТИТС.

Според договора между акционерите на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД от 2004 г., страните се съгласяват, че след петата година от осъществяване на сделката за продажба на акции, дружеството изкупува обратно преференциалната акция.
Условието обаче е телекомът да е изпълнил всички ангажименти по приватизационния договор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *