Държавата слага бързите кредити под контрол

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев заяви, че подготвят изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции. До края на октомври ще бъде внесен законопроект, който да реши проблемите с тях, допълни той пред Нова телевизия. Според депутата от управляващото мнозинство въпросът трябва да бъде решен още преди приемането на Бюджет 2014.

Цонев уточни, че бързите кредити се отпускат от небанкови финансови институции, а не от банките. По думите му броят на тези кредитори в страната се е увеличил трикратно и те са вече 157. Много от тях дават кредити за малки суми, които не попадат в рамките на Закона за потребителските кредити.

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим, за да подлежат тези фирми на контрол от БНБ. Мисли се и за въвеждане на таван на лихвата върху отпусканите кредити.

Работи се и по регулацията на отношенията между банките и кредитополучателите. Там са готвят два законопроекта, посочи по телефона Йордан Цонев.

„Докато на този свят имат хора, които са готови да подпишат празен лист хартия и да не получат копие, ще се намира някой, който да злоупотреби“, коментира икономистът Георги Ганев, който също следи казуса с бързите кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *