Държавата слага край на земеделците милионери от субсидии

От следващата година субсидии над 300 хиляди евро няма да се изплащат – за това се споразумяха Министерството на земеделието и браншовите организации в сектора. Въпреки настояването на земеделските организации остава предложението на държавата – всички дребни фермери да получават по 1 250 евро годишно.

Идеята за таван на евросубсидиите дойде от самите земеделци, включително от зърнопроизводителите, които години наред бяха сочени като основните получатели на свръхсубсидиране, съобщава БНР.

Така в сегашния вариант на концепцията сумите над 150 хиляди евро ще се намаляват с пет на сто, а тези над 300 хиляди няма да се изплащат, като преди тавана, от сметката ще се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване.

Пак по искане на фермерите спестените пари ще се прехвърлят към Програмата за селските райони и ще се насочат към финансиране на животновъдство, зеленчукопроизводство и биопроизводство, пчеларство и към програмата за малки земеделски стопанства.

Уточнено е понятието „активен фермер“, като за такива ще бъдат признавани земеделци, които формират поне една трета от дохода си от селскостопанска дейност и само такива фермери ще бъдат подпомагани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *