Държавата със златна акция в “България ер”

Авиокомпанията трябва да е частна до края на годината

Регистрираният капитал на „България ер“ е 10,160 млн. лева. Авиокомпанията не разполага с движими и недвижими активи. Експлоатира 9 самолета Боинг 737, наети на оперативен лизинг, които летят по 21 редовни линии. Към момента в дружеството работят 547 души. По неокончателни данни загубите на авиокомпанията за последното тримесечие на 2005 г. са близо 4 млн. лева. Финансовият резултат за миналата година ще бъде около 0,5 млн. лв. печалба – пет пъти по-малка спрямо 2004 година. Очакванията за януари 2006 г. са загубата да надхвърли с 1 млн. лева заложеното в бизнес плана на превозвача.

100% от капитала на „България ер“ ще бъдат продадени на голям стратегически или финансов инвеститор с доказани качества. Това предвижда стратегията за приватизация на превозвача, която Министерският съвет ще приеме на редовното си заседание в четвъртък. Вчера работният вариант на документа беше представен пред главните редактори на водещите медии и синдикатите. Обсъжда се и идеята държавата да запази една златна акция от капитала на „България ер“, с която ще блокира важни решения за бъдещето й.

Ако кандидатът за националния превозвач е стратегически инвеститор, ще трябва да докаже по 150 млн. евро приходи от превоз на пътници и товари с въздушен транспорт за 2004 и 2005 г. или пък че превозва над 750 хил. души годишно. Изискванията към финансови инвеститори са да са управлявали през последните две години активи за над 250 млн. евро или да притежават дялови участия в други дружества за над 150 млн. евро. Поне 50% плюс една акция от капитала на кандидатите трябва да е собственост на български лица или на такива от ЕС.

Освен цената, която ще плати, купувачът трябва да увеличи и капитала на „България ер“ с 20 млн. лв., пише още в стратегията.

Кандидатите ще бъдат оценявани по различни критерии – цена, размер на инвестициите, развитие на мрежата от редовни линии и специална социална програма. Присъстващите на представянето синдикални лидери подчертали важността на социалните ангажименти, които кандидатите трябва задължително да поемат. Социалната програма трябва да включва запазване на работните места, програма за обучение и развитие на кадрите и поемане на ангажименти за поетапно увеличаване на възнагражденията. На срещата било отчетено желанието процедурата за приватизация да бъде открита с цел да се постигне по-добър резултат от предишния трагичен опит с приватизацията на „Балкан“.

Да се привлече консултант по сделката, който да направи маркетинг за потенциалните купувачи и да подготви тръжната документация, предлага транспортният министър Петър Мутафчиев на заседанието на кабинета в четвъртък.

Приватизацията на „България ер“ трябва да приключи до 6 месеца след като парламентът одобри представената от кабинета стратегия.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *