Държавата търси 80 млн. евро заради сделката за БТК

Министерството на финансите ще наеме международен правен консултант по делото за 80 млн. евро, които БТК дължи във връзка с последващата приватизация на БТК. Делото ще се води в Париж.
Това заяви представител на Министерството на финансите по време на обсъжданията в Комисията по икономическа политика към НС за дължимите към държавата средства, вследствие на приватизационни сделки, предаде репортер на БГНЕС. През юли Агенцията за следприватизационен контрол заведе дело срещу БТК за неизпълнение на инвестиционната й програма за 2006 г. в частта й за трудова заетост. Отделно от това МФ реши даводи дело за 80 млн. евро.Според договора за приватизация, в бюджета ни трябваше да постъпят 10% от горницата над 300 млн. евро, ако телекомът бъде препродаден. През май 2007 г. това се случи, когато исландският милиардер Тор Бьорголфсон, който междувременно беше взел контрола над компанията, получи 2,1 млрд. лв. за нея от щатската AIG. Въпросните 10% върху разликата, или 80 млн. евро, все още не са платени на България.

Депутатите обсъдиха заедно с представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в лицето на министър Трайчо Трайков и двама негови заместници, представителите на агенцията за следприватизационен контрол, както и на Агенцията по приватизация възможностите за възстановяване на над 1 млрд. лева задължения към държавата. Според Атанаска Бозова, изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол, голяма част от дължимите суми няма как да бъдат върнати поради липса на имущество, с което да бъде обезщетена държавата. За 160 млн. лева вече има решения и те могат да бъдат събрани, но не на 100%, заяви Бозова. Други 167 млн. лева са от дружества, които са вече в ликвидация и държавата няма как да си върне парите от тях. Само едно дружество е поискало разсрочване на задълженията преди да бъде осъдено, други три са направили това след решение на съда.

Проблемът със събираемостта на вземанията е липсата на юристи, които да водят делата в съда. От миналата година, когато е обявено сливането и дори закриването на двете агенции, свързани с приватизацията, са напуснали 67 души, а на агенцията за следприватизационен контрол остават още 750 иска. Досега тя е успяла да върне 360 млн. лева. Съдът е отменил задължение за 63 млн. лева и 8 млн. долара. Депутатите поискаха по-конкретни данни за това какво реално може да влезе в бюджета до края на тази година, както и прогноза за събираемостта на вземанията за по-дълъг период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *