Държавен хомот над бизнеса с биогорива

Инвестицията в производство на биогориво започва да привлича погледите на все повече предприемачи и у нас. Германският концерн Вербио АГ вече проучва възможността да инвестира 100 млн. EUR в построяването именно на такъв завод. По- големите фирми, които се занимават вече с този бизнес у нас, са около 30. От тях 25 произвеждат биодизел, а останалите – биоетанол.

Перспектива

Подобна инвестиция обаче едва ли може да се нарече авантюристична. Причината е, че използването на

биогорива ще стане задължително според изискванията на Евросъюза. Така до 2020 г. всяка държава членка на ЕС трябва да замени 10% от използваното гориво с био. От началото на следващата година всички горива, използвани в транспорта, трябва да съдържат до 5% от екопродукта.

Пречки

Всички тези изисквания правят инвестицията в подобно производство съвсем логична. Но по нашенски се оказа, че вместо да насърчава тези инвеститори, държавата по-скоро им пречи със създаването на нелогични правила.

Субсидии

Такъв пример е механизмът за получаване на европейска субсидия за отглеждане на енергийни култури. За да достигне тя до фермерите, самите преработватели трябва да внесат гаранция, че ще изкупят продукцията им. Става въпрос за 60 EUR за 10 дка суровина. Това означава, че до 2008 г. под формата на гаранции ще бъдат затворени около 3.4 млн. EUR. Излишното блокиране на тези средства може и да се избегне.

Правила

Необходимо е да се направи само списък с утвърдените производители, които не трябва да плащат гаранцията. Тази година изтървахме сроковете, а като гледам, май ще ги изтървем и през следващата, посочи Димитър Замфиров, председател на Националната асоциация по биогорива в България.

Гаранция

Още по-фрапираща обаче е неадекватната мудност, с която се освобождават внесените гаранции. От разплащателната агенция в Плевен ми обясниха, че нямат образец за връщане на гаранцията, коментира Лъчезар Василев, собственик на СТАР 7. Така в продължение на месец и половина бизнесменът не може да получи парите си. Константин Япраков, който инвестира в завод за биогорива, също е на мнение, че цялата система за получаването на субсидиите е недомислена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *