Държавите – членки на ЕС, ще могат да забраняват отглеждането на ГМО

Европейският парламент (ЕП) одобризаконодателството, което ще позволява на правителствата на държавите членки да забраняват или ограничават отглеждането на ГМО организми на териториите си, дори и съответните организми да са оторизирани на европейско ниво.

Предложението беше неформално одобрено от ЕП и от Съвета на министрите през декември. За първи път новото законодателство беше предложено през 2010 година, но законодателната процедура беше блокирана в продължение на четири години заради несъгласие между държавите членки, които защитават и тези, които се противопоставят на ГМО.

„Доверявам се на комисията на председателя Юнкер, от която зависят бъдещите стъпки за подсилването на демократичния процес по отношение на ГМО организмите в Европа в бъдеще и независимостта на проучванията в сферата“, заяви евродепутатът Фредерик Райс, докладчик по предложението в ЕП.

Законодателството бе приети с 480 гласа за, 159 против и 58 въздържали се. Новата политика ще влезе в сила през пролетта на 2015 г.

Какво се промени?
След преговори, продължили четири години, Брюксел стигна до финала на дебата относно ГМО храните в Европа. Постигнатото споразумение между Европейския парламент и националните правителства гласи, че държавите членки, които не желаят модифицирани култури да бъдат отглеждани на тяхната територия,ще имат право да наложат забраната на култивирането им. В този случай те няма да бъдат длъжни да съблюдават оценката и мнението на европейските институции.

Как се стигна дотук?
Промените в законодателството бяха инициирани, след като някои страни членки поискаха повече свобода и гъвкавост при ограничаването и забраната на отглеждането на ГМО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *