Държавната агенция по туризъм ще прави стратегия за кулинарен туризъм

Да бъдат въведени традиционни български ястия в менютата на всички ресторанти предвижда стратегия за кулинарен туризъм, която в момента се изработва от ДАТ. Тя е пътърсила съдействие от браншови организации и комплекси, изградени в т.нар. битов стил.
Идеята е отлична – но нищо не може да бъде наложено насила. Лошото е, че щом нещо бъде канонизирано, то започва да загубва привлекателността си, а накрая – просто бива избягвано, коментират ресторантьори в Пловдив.
Някои представители на чирпак гилдията просто се опасяват, че щом имат стилни ресторанти с европейска кухня, може впоследствие някой да ги задължида размиришат на кебапчета.
Борих се да наложа името си, сега ще се боря да не го проваля, каза един от крупните собственици на ресторонтски вериги. В моята концепция не влиза подобно намерение. Когато се правят такива изявления, държавните служители трябва да внимават. Те може само пожелателно да искат това да се сбъдне, но нямат точно набелязани цели, нито пък програма, която да следват. Да, вярно е че на изложения представят тази идея, тя е добра, но не е приложима за всички. Това ще доведе дообезличаване на националната кухня, провал на целия рецептурник, промяна в менюта и какви ли не неуредици. Дори помисъл за държавна намеса за мен е порочен. Причината е проста – държавата няма да направи нищо съществено както винаги при прилагането на една добра идея, просто ще отвори повече правомощия за санкции и хаос.
Целта е да се популяризират „рецептите на баба“, обясни председателят на агенцията Анелия Крушкова. Тя отговори, че не става въпрос за никакво налагане. Мярката ще има препоръчителен характер и ще важи за цялата страна. Идеята е ресторантите да предлагат характерни за техния регион ястия. Тази практика вече е въведена в някои курорти като Банско и Пампорово например, в които повечето заведения предлагат и местни специалитети.
Кулинарните турове са една от сравнително новите форми на алтернативен туризъм. Според проучване от 2007 г. на британското сдружение на туроператорите над 80% от туристите опитват местните ястия и напитки, когато пътуват. Почти толкова са и хора,а, които са готови да се откажат от традиционните хранения, включени в пакетите, за да се насладят на местната кухня. Кулинарните турове по света пък стават все по-популярни като в тях се включват основно туристи от Западна Европа, Япония и Русия.
Разработването на специализирани туристически продукти е част от националната стратегия за устойчиво развитие на туризма. Преди около месец бяха представени програми за еко- и селски туризъм, както и насоки за развитието на голф туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *