Държавните служители гушнаха още 20% немъчени пари върху заплатите

По думите му това ще стане благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от месец юли 2012 г.
Заради това чувствително увеличение, което изпреварва инфлацията, основният приоритет на кабинета догодина си остава увеличението на пенсиите, добави Дянков. Той подчерта, че през тази и следващата 2013 г. всички излишъци и по-високи бюджетни приходи ще отидат в увеличение на доходите, както и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти.
Той коментира: „Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, с които са свикнали в средата на 2009 година“.
По думите на министъра на финансите до средата на 2013 г. средните пенсии в Гърция ще са паднали с 40%. Тези в България пък ще са се вдигнали с около 15% номинално и с 4-5% – реално. Той описа това като „ножица между българските и гръцките средни пенсии“.
Симеон Дянков очерта два варианта за увеличение на пенсиите. По всяка вероятност ниските пенсии отново ще се увеличат с по-голям процент, отколкото най-високите такива. При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8%, обеща министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *