Държавните фирми и фалшивите пенсии застрашават икономиката.

Правителството трябва да се съсредоточи в реформите в пенсионната система и да озапти рисковете, породени от загубите на държавните предприятия, ако иска икономиката да расте. Освен това държавата трябва да стегне разходите си и да намали бюджетния дефицит до 2%. Това са част от препоръките на мисията на Международния валутен фонд (МВФ). Екипът, ръководен от Мишел Шенън, бе в София между 4 и 9 ноември. Такива партньорски мисии се провеждат във всички страни, които са членки на МВФ.

В заключителния си доклад експертите на фонда открояват темата за фалшивите инвалидни пенсии и съветват правителството да осъществи отлагания с години план за справяне с този огромен проблем. По данни на НОИ в последните 15 години инвалидните пенсии у нас са се увеличили с невероятните 280%. Според работодателите всяка трета инвалидна пенсия е отпусната неправомерно, а загубите от пенсиониране на мними болни са от порядъка на 1 млрд. лева годишно.

Експертите от МВФ изтъкват, че трябва зорко да се следи какви са ефектите от нововъведената възможност за преминаване между общественото пенсионно осигуряване и частните фондове. Застаряващото население, емиграцията и болната здравна система също са области с висока степен на риск, напомня докладът.

Според МВФ особено тревожно е състоянието на държавните ни предприятия в транспорта и енергетиката. Задълженията само на БДЖ например са около 600 млн. лв. НЕК е във финансов колапс въпреки някои мерки, засягащи енергийния пазар. Повишената добавка в цената на тока за бизнеса влезе в сила от август и приходите на НЕК нараснаха, но компанията записва загуба от над 310 млн. лева за първите 9 месеца на годината.

Правителството е пропуснало възможността да намали бюджетния дефицит през настоящата година въпреки по-добрите от очакваните приходи, критикуват от МВФ. В доклада се прокрадва съмнение и за 2016 г., за която се планира по-нисък дефицит, но и се залагат несигурни приходи. Такъв е случаят със записаното постъпление от 600 млн. лева от концесия за летище София. Няма обаче никаква гаранция, че договорът за концесия ще бъде подписан и ще донесе приходи още догодина.

„Необходим е строг контрол на разходите, включително за заплати, както и готовност да се повишат икономиите, ако плановете за приходите се окажат неизпълними“, съветва докладът.

От МВФ прогнозират, че българската икономика ще нарасне скромно – с 1.7% през 2015 г. Преди седмица и Европейската комисия даде същата прогноза. И от Брюксел, и от Вашингтон посочват, че износът и по-доброто усвояване са моторите на растежа за България през отиващата си година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *