Държавният дълг на Гърция е извън контрол

В. „Димократия“ допълва, че всички частни и държавни предприятия, които са получили субсидии от държавата, ще се разплащат с нея с помощта на облигации, тъй като наличните пари не само на пазара, но и в хазната драматично са намалели.
„Не плащам, казва и пазарът“, сочи изследване, поместено днес от атинския в. „Метро“. Според него заради кризата един от всеки трима гърци е отправил предупреждение, че спира плащанията към държавата и банките.
В. „Логос“ цитира изследване на института за търговия и услуги, според което затварянето на около 120 хил. предприятия заради кризата е ощетило държавата с над 7,5 млрд. евро. Вестникът предупреждава, че се задават фалити. В. „Имерисия“ твърди, че банките също са нащрек.
Проблеми има и в редиците на управляващите социалисти. В. Адезмефтос типос“ коментира, че кабинетът бил „намръщен“ след разкритията, направени от шефа на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който каза, че премиерът Папандреу е поискал финансова помощ от фонда, а не институцията била заробила Гърция заради отпуснатите й кредити.
Изданията информират още, че ситуацията в Гърция се усложнява и от скока на петрола, предизвикан от размириците в Либия. В. „Етнос“обобщава, че бомбардировките, разпоредени от Кадафи над Либия, са предизвикали световен шок и са взривили и цените на петрола.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *