Държавният дълг ще стане 27 млрд.лв.

Държавният дълг за 2015 година е 24,1 милиарда лева, като се предвижда да стане 27 млрд. лв. Това заяви Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ, в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Имаше намаляване на дълга по времето, когато съществуваха излишъци в бюджета. Това се случи по времето на възхода на българската и световната икономика. Тогава бюджетите бяха на излишък. Държавата е като едно семейство – докато разходите ти са повече от приходите, не можеш да си връщаш старите заеми, а търсиш начин да ги рефинансираш”, обясни Стоянова.
По думите й правителството ще изтегли общо 8 млрд. евро, като 6 млрд. са за погасяване на стари задължения. „Останалите 2 милиарда евро са за погасяване на дефицитите. Бюджетът ни през 2015, 2016 и 2017 година ще продължава да е на минус. Докато продължаваме да харчим повече, отколкото произвеждаме и събираме, ще бъде така. Това зависи от всяко правителство. Когато правим крачка назад в този процес, както се случи през 2013 и 2014 година, ще имаме дефицит. Ако погледнете как завърши бюджета през 2013 година, ще видите, че дефицитът ни беше изключително нисък. Кривата вървеше надолу”, посочи председателят на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.
Според Стоянова това е максимален размер за 3 години, а конкретните размери за всяка една година ще бъдат толкова, колкото НС гласува в съответния Закон за държавния бюджет. „Това е записано в документа за поемане на задължения. Това не е заем, а програма. Подобни програми приема от 2003 година Полша, Чехия и Литва. Какъв е смисълът от подобна програма? Смисълът е да има гъвкавост и тогава, когато пазарите са подходящи като ликвидност и устойчивост, бързо България да може да влезе в този пазар”, каза още Стоянова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *