Държавният резерв ще плати 16 млн. лв. за охрана

 Държавният резерв ще плати 16 млн. лв. за охрана. Конкурс за избор на фирма, която да се грижи за сигурността на стратегическите запаси на страната от петролни, хранителни и медицински продукти, е обявил председателят на държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ Станимир Пеев.

Победителят ще трябва да осигури физическа, въоръжена, денонощна охрана и такава чрез технически системи за сигурност, мониторинг и реакция с автопатрулни екипи. Минималният брой необходими служители на трудови договори е 512, от които поне 393 трябва да имат огнестрелно оръжие.

Заложеният бюджет за 36 месеца е 16 млн. лв. без ДДС и е с цели 60% повече спрямо предишния подобен търг от 2014 г. Повишаването на разходите се обяснява основно с ръста на заплатите, тъй като нито срокът, нито броят на охранителите или патрулите е увеличен.

Действащият сега тригодишен договор за охрана на държавния резерв беше сключен през 2015 г. с „Боду“ ООД. Той изтича на 23 октомври, но процедурата е задвижена отсега, тъй като предишната процедура по подбор се бави две години заради обжалвания и неточности в документацията, информира в.Капитал.

Висока летва

Към кандидатите да пазят базите на държавния резерв са поставени сериозни изисквания. Наред със задължителния лиценз за извършване на частна охранителна дейност те трябва да притежават поне 135 огнестрелни оръжия, за които дори е необходимо да покажат фактури от закупуването. Останалите необходими оръжия може да бъдат наети.

Също така участниците в надпреварата следва да разполагат с не по-малко от 50 патрулни автомобила с внедрена GPS система за контрол в реално време и да притежават структури в София, Варна, Враца, Бургас, Плевен, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Пловдив.

Сред условията е и кандидатите да имат национален мониторингов и диспечерски център, осигуряващ контрол и реакция при възникнал инцидент, както и възможност за 24-часово отдалечено видеонаблюдение в охраняваните обекти.

Що се отнася до финансовите изисквания, от участниците се изисква да са реализирали минимален общ оборот в размер на 16 млн. лв. за последните три години, като и действаща застрахователна полица за отговорност спрямо трети лица с лимити от минимум 500 хил. лв. за едно събитие.

Компаниите могат да подават оферти до 22 март, като с 50% тежест при класирането ще е общата едногодишна цена конкретно за извършването на физическа денонощна въоръжена охрана във всичките 41 обекта на агенцията. Други 40% ще зависят от плановете за организация, а останалите 10% от оценката ще се формират от цената за поддръжка на системите за сигурност и мониторинг.

Печален опит

До наемането на сегашните охранители на държавния резерв от „Боду“ ООД се стигна изключително трудно. Първият опит на агенцията да сключи такъв мащабен договор и да освободи ресурси на МВР и Министерството на отбраната беше през април 2013 г., но той се провали поради липсата на пари. След това в началото на 2014 г. обществената поръчка беше обявена на ново, но тя бързо катастрофира в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган установи, че са поставени субективни критерии за оценка на офертите на кандидатите. Така през юни същата година процедурата беше подновена, но без промени в методиката за оценки и поредните жалби до КЗК отново доведоха до нейното прекратяване. През април 2015 г. държавният резерв направи трети опит да си наеме частни охранители и именно тогава се стигна до споразумението с „Боду“.

При максимален бюджет от 10 млн. лв. тогава контрактът е на стойност 9 998 640 лв. Още в началото на 2016 г. обаче е подписан анекс за допълнителни 289 899 хил. лв. на година поради увеличени заплати на охранителите, свързани с вдигането на минималната заплата. По същата причина от 2017 г. следва ново предоговаряне и отпускането на допълнителни 310 229 лв. за година. При всички случаи и сега ще бъде подписано допълнително споразумение, тъй като имаше ново повишение на минималната заплата.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *