Държавни гаранции за 300 млрд. долара активи на Citigroup

Правителството на САЩ ще гарантира ипотечни кредити и други активи на Citigroup Inc. за над 300 млрд. долара, съгласно федерален план за стабилизирането на банката, след като акциите й се обезцениха с 60% миналата седмица, информира Bloomberg.
Citigroup също така ще получи капиталова инжекция в размер на 20 млрд. долара от Министерството на финансите, в добавка към 25-е млрд. долара, които банката получи миналия месец по правителствена програма. В замяна правителството ще получи привилегировани акции на банката на стойност 27 млрд. долара, носещи 8% дивидент.
От Министерството на финансите, Федералния резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите заявиха, че мярката е насочена към засилването на стабилността на финансовия пазар и възстановяването на икономическия растеж. Решението идва след като падащата цена на акциите на базираната в Ню Йорк Citigroup породи опасения, че изнервени клиенти могат да изтеглят парите си от банката и да я дестабилизират. Citigroup има активи на стойност 2 трлн. долара и развива дейност в над 100 страни.
„Това решение е било задължително“, според Нейдер Найеми от AMP Capital Investors, която управлява активи на стойност около 85 млрд. долара. „Ако Citigroup беше оставена да фалира, това би имало катастрофални последици“, според него.
Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит съобщи на 21 ноември на служителите на банката, че няма намерение да разделя компанията. Пандит и главният финансов директор Гари Критенден обявиха, че не очакват продажба на брокерското подразделение Smith Barney.
Бордът на директорите на Citigroup проведе среща същия ден, за да бъдат обсъдени вариантите пред банката.
Миналата седмица Citigroup излезе със изявление, в което се казваше, че положението на компанията по отношение на капитала и ликвидността е стабилно.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *