Държавно рамо за малкия бизнес

Финансирането на малките и средните предприятия навсякъде в Европа е проблем. Особено сега, при излизането от икономическата криза, когато на дребните предприемачи са нужни повече средства и консултантска подкрепа, за да укрепят или разширят бизнеса си. Те много трудно могат да си набавят финансиране от капиталовите пазари. Затова правителствата на страните от Централна и Югоизточна Европа трябва да подкрепят банките, за да дават по-лесно заеми на МСП. Около тази теза се обединиха участници в конференцията на „Юромъни“ във Виена, пише в. Стандарт. Пример в това отношение е Унгария, изтъкна Арон Леннер от министерството на икономиката в Будапеща. Той представи опита на страната си по време на работния панел „Финансиране на малки и средни предприятия“. Според Леннер държавата може да съдейства чрез схеми за гарантиране или субсидиране на лихвите. По този начин в Унгария е постигнат 10% ръст на финансирането на малкия и средния бизнес за 2013 г. Според Леннер подобни програми няма да доведат до изкривяване на пазара, ако се прилагат за ограничен период и се използват като инструмент за нормализиране по време на криза или непосредствено след това.

У нас също се обмисля реформа във Фонда за гарантиране на кредитирането, който е към Българската банка за развитие (ББР), каза преди време един от шефовете на трезора. На практика фондът не работи и фирмите не могат да се възползват от такова голямо улеснение, като поемането на гаранциите при теглене на кредит, коментират предприемачи.

Банките са най-предпочитаният източник на финансиране за малките и средните предприятия в ЦИЕ. Голяма част от тях имат нужда не само от капитал, но и от професионална консултация за управление на финансите си, за което банките също могат да съдействат. Около това мнение се обединиха всички участници в един от последните работни панели. Според данни, изнесени на форума, в Европа има 20 млн. малки и средни предприятия, които осигуряват 85% от работните места. „25 г. след падането на Берлинската стена вече не можем да говорим за преход. Проблемите, пред които се изправят МСП от страните в ЦИЕ, са същите като тези на предприятията в Италия, Испания, Великобритания“, каза Марк Джонсън от „Юромъни“.

Икономически най-изгодният и най-достъпният ресурс за старт или развитие на бизнеса на МСП се осигурява от банките, подкрепи го и Мариян Расик, финансов директор на чешка компания. Тя е листвана на борсата, но все още предпочита банковото финансиране, допълни той и обясни, че вероятна причина за това е големият брой банки в Чехия, които осигуряват добра ликвидност на пазара. Расик посочи, че по време на криза хората спестяват повече, а предприятията правят по-малко инвестиции. С тези констатации се съгласи и Джанфранко Бизани, директор „Корпоративно и инвестиционно банкиране“ на УниКредит. Той заяви готовността на големите международни банки като УниКредит да подкрепят добрите проекти на своите клиенти. Според него само 1 от 9 предприятия от сегмента на МСП има повече от 10 служители. „Собствениците и управителите на тези малки предприятия не са свикнали със сложни методи за финансиране. За тях решение номер 1 е да работят с банките – то е най-търсено, най-лесно, най-сигурно и най-достъпно“, каза Бизани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *