Дянков даде заден ход за нов акциз на горивата

„Важно е обаче да се уточни, че това не идея на финансовото министерство, не е бюджетна мярка“, заяви Дянков, цитиран от БГНЕС. Той припомни, че през 2003 г. България е подписала европейска директива за енергетиката, съгласно, която до октомври 2013 г. акцизът трябва да се увеличи. Затова ще се търси поетапното му увеличение, за да се спази срокът.
„Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт“. Така вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира евентуалното увеличаване на акциза.
Дянков обяви, че вече разполага с първоначалната официална прогноза за икономическия растеж на България през 2012 година на дирекцията “Анализи и прогнози“ на Министерството на финансите. Тя е за 2,8-2,9%, вместо 4,1-4,2 на сто, което беше записано в пролетната прогноза, предаде Дарик. Министърът съобщи още, че са излезли и годишните прогнози  на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). „За Европейския съюз там се сочи средно ръст на икономическо развитие 1,6 процента вместо 3,7% от предишната прогноза. Това е голям спад. Няколко държави са на “нула“ или “минус“. За България ЕБВР дава 2,5 на сто след Естония, която е с 2,6 на сто. Наше е второто място в тази част на Европа по икономическо развитие за 2012 г.“, обясни още Дянков. Този спад в прогнозите давал отражение и в българския проектобюджет за идната година. Той обаче е смятан в МФ консервативно – с 2 на сто икономически растеж, и заради това няма да се наложи преизчисляване, обясни вицепремиерът. Следващия четвъртък проектът влизал в Тристранния съвет.
На въпрос дали ведомства, които са направили икономии, могат да дадат тринайсета заплата, Дянков заяви, че това е “грешна политика, но допълнителни пари трябва да се дават за извънредна и добре свършена работа, а не просто, защото си чиновник“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *