Дянков: Кризата разори комунисти и борци

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви вчера в лекция на семинар в Европарламента, че има шанс за икономиката на България, тъй като кризата е разорила голяма част от бизнес-класата на прехода.Той я определи като “комсомолски и комунистически лидери, хора от бившите тайни служби, борци и престъпници”, предава кореспондентът на в. „24 часа“ в Брюксел.

Финансовият министър изтъкна, че те са инвестирали в сектори с ниска възвращаемост като хотелиерство, ресторантьорство, казина и недвижими имоти. Икономическите проблеми в страната, според него, се дължат предимно на факта, че такива хора са били на важни бизнес позиции, а с тях се работело трудно. Но те постепенно бивали измествани по естествен път.
“Много от тези бизснесмени претърпяха тежки загуби през кризата”, каза той.

По думите му бумът в строителството и развлекателният бизнес отпреди кризата никога няма да се повтори в същата степен. Според него пикът на строителството и хазартният бизнес е бил до голяма степен спекулативен.
Той изтъкна, че сега мотор на растежа са сектори като фармацията, която отбелязала 300 на сто ръст.

Възмутена съм от начина, по който вицепремиерът Симеон Дянков представи образа на българския бизнес в прехода, реагира евродепутатката от БСП Илиана Йотова в специално изявление. “Министър Дянков показа още веднъж, че отношението му към българския бизнес е съзнателна политика, която започна с блокирането му и фактическия фалит на много български фирми от есента на 2009 година”, заяви още тя.

Междувременно Дянков обяви още, че България няма да се огъне под натиска на стари страни-членки да се изравнят ставките на корпоративния данък в ЕС. “Българското правителство е против такова изравняване. За радост има една стабилна част от другите страни-членки, например Великобритания, която също е против. Така че съм убеден, че това няма да стане. Някои от страните от Западна Европа искат това да стане, за да се елиминира тази част от съревнованието за инвеститори, където ние и другите източноевропейски страни имаме превес”, коментира министърът.

Според него с 10-те процента плосък данък България ще бъде страната с най-ниски данъци в Европа от 1 януари догодина, след като Словакия и Ирландия вече гласуваха данъчни увеличения. Така, по думите му, страната ни е фискално по-привлекателна за инвеститорите от редица западноевропейски държави, които трябва да повишават данъците, за да намалят прекомерните бюджетни дефицити и публични дългове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *