Дянков: Никакво намаляване на ДДС

220 милиона лева дължат общините в България на бизнеса, съобщи още Дянков.По повод на блокираните банкови сметки наобщина Хасково по искане на две местни фирми, които имат да получават 3,5 млн. лева, той коментира, че това е проблем изцяло на кмета и на общината. „Държавата е изпълнила всичките си ангажименти към общината. Огромното за мащаба на Хасково задължение е натрупано заради недалновидна финансова политика на ръководството на общината и то трябва да носи отговорността си за това“, коментира вицепремиерът. Той изтъкна, че други общини също имат дългове към различни изпълнители и подизпълнители.
„Във вторник за първи път ще предложим на публична дискусия разработената от Министерството на финансите идея за промени в Конституцията – т. нар.пакт за финасова стабилност, съобщи Дянков, цитиран от БТА.
Той припомни, че пактът обхваща три точки, като едната предвижда промяната на преки данъци да може става само с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители. „Освен това искаме да наложим лимит върху преразпределителната тежест на държавата, с други думи, държавата да не може да харчи в определена година над 37% от БВП, посочи Дянков. Третата част от мерките предвижда дефицитът никога да не надминава 3%.
„С тези три мерки искаме да покажем на българските граждани, на европейците, а и на света, че България ще бъде държавата с най-стабилната финансова и данъчна политика в Европа“, отбеляза вицепремиерът. Той изрази надежда, че депутатите от всички парламентарни групи ще подкрепят предложението на Министерството на финансите.
В рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм България ще получи финансова подкрепа в размер на 126,6 млн.евро за периода 2009-2014 г. Средствата ще бъдат отпуснати от страните-донори – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, съобщиха междувременно от пресслужбата на МС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *