Дянков става арбитър по делистването от борсата

Министърът на финансите Симеон Дянков ще бъде последен арбитър на спора около делистването на слаболиквидните компании от Българската фондова борса. Ден след като обяви, че ще се нагърби с привличането на купувач за държавния дял в борсовия оператор, на Дянков ще му се наложи да разреши още един казус около БФБ.

На свое заседание съветът на директорите на БФБ реши да не променя правилника, като по този начин потвърди решението си да изхвърли от търговия слаболиквидните компании. Така на практика борсовият оператор за пореден път отхвърли натиска на надзора застрашените дружества да бъдат оставени на БФБ. Ръководството на борсата е било единодушно в решението си, става ясно от протокола към заседанието.

Мярка

Поискахме среща с финансовия министър, за да го убедим, че изваждането на компаниите от БФБ може да наруши правата на акционерите, каза за в. Пари зам.-председателят на КФН Ралица Агайн-Гури в отговор на решението на БФБ. По думите й, ако Симеон Дянков прецени, че дружествата трябва да останат на борсата, КФН ще наложи принудителна мярка за изпълнение спрямо оператора. По този начин ще се избегне промяна в Закона за публично предлагане на ценни книжа и въвеждане на задължително търгово предложение. Подобна идея комисията обсъждаше като вариант за излизане от кризисната ситуация.

Среща

Надяваме се да убедим министър Симеон Дянков в правотата си, като посочим цифрите от анализите, които имаме, обясни за в. Пари изпълнителният директор на БФБ Бистра Илкова. По думите й БФБ винаги е била отворена за диалог.

Продължаване на дискусията искат и от браншовите организации на капиталовия пазар. В момента няма механизъм, който да реши окончателно въпроса с делистването на нисколиквидни компании, и затова е най-добре да продължим с разговорите, докато стигнем до консенсус, обясни Стоян Тошев, председател на УС на БАУД. По неговите думи най-добрият вариант е да се върне старият правилник на БФБ, докато се стигне до консенсус между засегнатите страни.

Компромис
Нашето предложение е да се потърси компромисен вариант, в който да се свалят неподходящите компании, каза председателят на АИКБ Васил Велев. Според него това са дружествата в ликвидация или несъстоятелност или такива без free-float. След това може да се мисли какво да се прави с останалите нисколиквидни дружества, поясни Велев.

По думите му трябва да се даде възможност административно качените компании да може да се отпишат от регистъра на КФН с решение на ОСА при голямо мнозинство. Трябват и промени на нормативната уредба, за които няма време, категоричен е Велев.

Банки

Решението на БФБ да изхвърли слаболиквидните компании от борсата обаче среща подкрепата на търговските банки. Членът на надзорния съвет на ПИБ Тодор Брешков и изп. директор на Юробанк И Еф Джи Асен Ягодин са подкрепили оставането в сила на правилника.

В момента застрашени от делистване са 229 компании. Те не отговарят на поставените от БФБ условия за най-малко 4000 лв. оборот и поне 5 сделки средно месечно за последните три месеца.

Сделка

Кой купува БФБ

Имаме интерес към стратегическа инвестиция в Българската фондова борса, но не сме водили преговори. Това заяви за в. Пари Хайнрих Шалер, главен изпълнителен директор на Виенската борса, по повод вчерашното изказване на финансовия министър Симеон Дянков, че се планира продажбата на държавния дял в БФБ. По думите на министъра интерес имат Виенската борса и Deutsche Boerse. От германската борса отказаха коментар по въпроса. 44% от Българската фондова борса държи Министерството на финансите.

Вестник Пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *