Дянков: Тотю Младенов да намери пари за увеличение на минималната заплата

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му в бюджета за тази година няма пари за подобна стъпка.
„Ако министър Младенов продължава да мисли, че това е добра идея, тогава той трябва да ми каже в неговото министерство в рамките на неговия бюджет какво ще съкрати, така че да има възможности за това увеличаване, така че въпросът всъщност е чисто към министър Тотю Младенов оттук нататък. Ако той наистина смята, че трябва да се увеличи минималната работна заплата, да ми каже какво ще съкрати, примерно административна реформа да направи в неговото министерство е добра идея, според мен, и с тези пари вече можем да говорим дали това е добра мярка или не. Но просто постоянно да се иска от държавата – дайте тука, платете там, платете, без да се мисли откъде идват тези пари, не е нещо, което финансовото министерство прави. Доколкото си спомням в неговото министерство са правили някакви сметки и са стигнали донякъде до 7 милиона, доколкото помня, в нашето министерство се стигна до по-голяма сума. Просто понеже не е само увеличаването на минималната работна заплата, тя е свързана и с увеличаване в някои други сектори, просто понеже е част от формулата, но понеже Министерство на финансите няма да се съгласи да се увеличава минималната работна заплата тази година, ние затова не правим допълнителен анализ. Но единственият начин, по който този тип идея може въобще да се мисли, ако съответно социалното министерство ни каже откъде ще дойдат тези пари от техния бюджет“, заяви Симеон Дянков, предаде националното радио.
Няколко хиляди пенсионери, които работят в държавната администрация ще трябва да освободят постовете си. Това съобщи още министър Симеон Дянков. Той обяви, че трябва да се търси начин да се дава път на младите хора. Най-много държавни служители в пенсионна възраст има в МВР и министерството на отбраната:
„Изисках справки за това колко пенсионери работят в държавната администрация. Оказва се, че са няколко хиляди, ще пратим към Министерски съвет за утре постановление, което казва как трябва да се следва закона. Законът казва, че месец преди някой да е на пенсионна възраст, трябва автоматично да му се прати предизвестие и по този начин да има повече възможност за млади хора. Има няколко хиляди, които са се пенсионирали и получават и пенсия, и заплата. Ако темата е, че тези хора искат да работят, това показва, че явно пенсионната възраст е твърде ниска и трябва да увеличим пенсионната възраст“.
На въпрос дали останалите министри ще са съгласни да освободят тези хора, Дянков каза: Те просто трябва да следват закона. При мене аз отдавна това съм го направил. Ценни, идват и много по-ценни млади хора.
В структурите на министерството на труда и социалната политика няма да се съкращават служители през тази година, защото миналата година са осводени доста, обясни обаче министър Тотю Младенов. Той посочи, че средно направените съкращения са 6.5 на сто. Само в централната администрация на министерството са освободени над 10 процента от служителите:
„И в Агенцията по социално подпомагане, и в Агенцията по заетостта, и в Главна инспекция по труда, ние повече няма къде да съкращаваме, защото това ще се отрази на ефективността на работата на нашите служби. Главна инспекция по труда, не само, че не трябва да съкращаваме, ами трябва да назначаваме отнякъде допълнително хора, защото 400 инспектора по труда трябва да контролират 300 хиляди фирми в България“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *