Дянков: Хората нямат резерви, кризата ще е тежка

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите.Ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви.

Тръгнаха слухове - Симеон Дянков сменя Владислав Горанов

За това предупреди в интервю за БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика. „Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, категоричен е бившият финансов министър, информира pariteni.bg.

„Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре.“

Не може да гледаме само съвкупно. Необходима е регионална политика, отбеляза Симеон Дянков в предаването „12+4“.

Дянков съветва властта да работи в две насоки – големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ – да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне, категоричен е той.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват – това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. „Изненадан съм, че правителството не върви натам.“

istock
istock

„Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза“, заяви Дянков.

Липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица, подчерта още Симеон Дянков.

„Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат“, посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност на министрите. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Според Симеон Дянков „такива политики трябва да се правят сега, а не после да се гони вятърът“.

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че „общо взето излизат лоши новини“, а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и „с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили“.

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. „И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата.“

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *