Дянков: Щяхме да фалираме с Гърция

Управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм бързо щеше да се срине българският лев. Това коментира днес по БНТ Симеон Дянков.

Тогава като финансов министър не можех да го говоря, сега мога да го говоря. Имаше големи шансове още в края на 2009-та да се срине българският лев.

Точно заради това тогава решихме да тръгнем към доста големи реформи и към доста по-агресивна финансова политика, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха.

Няколко месеца след оставката на правителството на ГЕРБ бившият финансов министър смята, че провежданата тогава политика е била добра и подходяща за конкретната ситуация:

Според Дянков причина за оставката му е било забавянето на 800 милиона лева субсидии за земеделците. Той смята, че към онзи момент парите не е трябвало да бъдат давани, защото учителите били в по-тежко положение, но не е имало как да се удовлетворят всички искания.

Дянков отхвърли твърденията, че правителството на ГЕРБ е паднало заради него. Финансовият министър отговаря за хазната да е силна, аз отговарях за това добре, смята той.

Бившият министър на финансите представи в Брюксел предстоящата да излезе негова книга “Кризата на еврото отвътре”.

В заключението към нея той пише, че е бил напълно неподготвен за атаките срещу него в медиите, някои от които били инспирирани от негови съперници в правителството. Дянков допълва, че съжалява единствено, че не е направил успешна реформа в здравеопазването.

По отношение на репликата “Ако падне Дянков, пада правителството”, министърът коментира пред БНР: Случайно се сбъдна. Не мисля, че правителството зависеше толкова от мен или може би Бойко знае нещо, което аз не зная, защото нямам неговия опит в политиката. Не мисля, че дори и в криза финансовият министър е чак толкова важен. Днес, например, моят колега в Полша излиза от правителството, но съм убеден, че тяхното правителство ще продължи.

Дянков коментира и мерките на кабинета „Орешарски“ за увеличаването на дълг, на дефицит и повече социални плащания така: Нормално е за правителство, в което има и социалисти. Става в цяла Европа, става и в България, не е нещо изненадващо. До голяма степен, може би, затова една голяма част от хората са гласували за тях. Дали това ще доведе до нещо по-добро в България на този етап – аз се съмнявам. Според мен това са краткосрочни популистки действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *