Д-р Стефан Константинов е предложението на премиера за министър на здравеопазването

© Снимка: БГНЕС
Д-р Стефан Константинов – досегашен зам.-председател на УС на БЛС

 
 

 

 

Д-р Стефан Константинов е предложението за министър на здравеопазването. 
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи в Народното събрание новия кандидат за министър на здравеопазването. Доктор Стефан Константинов е на 44 години, гинеколог от Кюстендил. Той е и заместник-председател на Българския лекарски съюз. Кандидатът ще бъде гласуван в пленарната зала в сряда.
Доктор Константинов заяви, че мотивът му да поеме министерското кресло е неговото желание за реформи в българското здравеопазване. На журналистически въпрос отговори, че не е поставял никакви условия за поемането на поста, освен, че е поискал свобода на действие. Бъдещият министър не отговори дали ще смени екипа в министерството: Този нов пост, за който се явявам кандидат, трябва да се разглежда като едно развитие на желанието ми да се подобри българското здравеопазване. Най-належащият проблем за момента – финансовият – виждам, че започва да намира едно добро решение. Дълговете към болниците, които има Касата, ще започнат да бъдат изплащани. Нещото, което е по-важно и което ме мотивира да съм тук, това е желанието за реформи в българското здравеопазване. Никакви условия не съм поставял, просто съм искал да имам свободата на действие по отношение на реформата. Тука на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат насила. Аз с чистото си съзнание съм дошъл и по никакъв начин не се чувствам „жертвен агнец“. От своя страна министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че вече са осигурени 65 милиона лева за бюджета на Здравното министерство, с които ще започне разплащането в болничната помощ: След разговорите вчера и днес решихме от тези 125 милиона, които вече са в бюджет 2011 година, 65 милиона да почнат да се разплащат още от месец октомври, с други думи, 65 милиона допълнително в здравеопазването ще влязат още тази година, така че да почне поне частично разплащане на тези дългове, които са натрупали болниците. За тази година. Сравнението с бюджет 2011 година е 400 милиона допълнителни средства за здравеопазване спрямо бюджета за 2010 г.
Д-р Стефан Константинов е заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на МБАЛ „Никола Василиев“ АД гр. Кюстендил. Роден е на 02. 01. 1966 г. Висшето си образование завършва във ВМИ София.
Председателят на Здравната федерация на КНСБ Иван Кокалов коментира пред „Хоризонт“, че решението на премиера да номинира за нов здравен министър д-р Стефан Константинов е политическо. Той обясни, че вероятно с тази кандидатура се цели да се успокои лекарското съсловие и да не се състоят подготвяните протести. По мнението на синдикалиста, Константинов е добър професионалист и е диалогичен, но ще трябва да му бъде дадена гаранция, че ще има достатъчно пари за готвената здравна реформа.
Премиерът Бойко Борисов прие оставката на професор Анна-Мария Борисова като министър на здравеопазването. Според правителствения пресцентър Борисова е освободена поради несправяне със служебните й задължения и породеното от това напрежение в здравната система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *