ЕБВР: Българската икономика е в опасност

Дълговата криза, която е обхванала еврозоната, заплашва възстановяването на развиваща се Европа от рецесията. А България според ЕБВР е сред най-силно засегнатите страни.
В последната си икономическа прогноза, която се публикува на всеки три месеца, ЕБВР предупреждава, че разрастването на дълговата криза в еврозоната ще има по-голямо влияние върху страните от ЦИЕ, отколкото финансовата криза от 2008 година.
Основната причина за това са големите експозиции на западноевропейски кредитори в страните от Източна Европа. А банките от еврозоната са изложени силно на опасността от отписване на суверенен дълг на Гърция и други изпитващи проблеми държави.
Това ще затрудни кредитирането в ЦИЕ, където икономиките и без това са под натиск от пониженото търсене на експорта им на пазарите в Западна Европа.
България се разглежда като особено уязвима за последствията от кризата в еврозоната. В това отношение тя се намира на трето място от страните, в който ЕБВР има експозиции. По-силно изложени на влиянието на еврозоната са само Унгария и Словакия.
18% от българския брутен вътрешен продукт идва от експорта към Европейския валутен съюз. Кредитирането към публичния и частния сектор от еврозоната е в размер на 36% от БВП на страната. Преките инвестиции от Западна Европа са еквивалентни на 58% от българския БВП.
В някои страни заемите в чуждестранна валута нарастват силно и са основен източник на ръста на кредитите в частния сектор. Сред тях е и България, където заемите в чуждестранна валута съставляват 62.45% от всички.
Възстановяването на икономиката в Българияще продължи да бъде слабо и през 2012 г., като по-рано прогнозираният силен растеж на икономиката няма да се реализира, поради спад в търсенето на експортни стоки и влиянието на продължаващата гръцка криза.
Мерките за намаляване на фискалния дефицит и вместване в изискванията на механизма ERM-II също ще продължат, очакват от ЕБВР. Те са рестриктивни по отношение на икономическия растеж.
Основният риск, пед който е изправена страната ни е, че тесните връзки с еврозоната могат да доведат до отрицателни странични ефекти по отношение на търговията, инвестициите и финансовия сектор.
Ето защо ЕБВР понижи прогнозата си за растежа на икономиката на България през 2012 година от 3.7 процента, представена през юли, до 2.3 процента в публикувания днес доклад.
За тази година анализаторите на финансовата институция очакват българската икономика да нарасне с 1.6% – или с 1.4 процентни пункта по-малко от прогнозата, направена през юли. За сравнение, в Бюджет 2011 г. правителството на България прогнозира 3.6% ръст на БВП.
ЕБВР, чиято централа се намира в Лондон, очаква растеж от 4.5 процента за тази година в 29-те страни, в които инвестира, докато през юли прогнозираше увеличение на брутния им вътрешен продукт с 4.8 процента.
Банката понижи и прогнозата си за икономическия растеж в Европа през 2012 година, от 4.4 процента на 3.2 процента.  Средно за икономиките от югоизточна Европа от ЕБВР очакват темп на развитие от 1.6% през следващата година, при прогноза от юли за растеж от 3.7%. Освен България, най-силно изложени на последствията от кризата в Гърция са Албания, Румъния и Сърбия.
Очакванията за икономическия растеж на Румъния са намалени повече от три пъти в днешния доклад, от 3.8%, на 1.1%.  Турция също е силно засегната от проблемите в основния си експортен пазар и източник на капитали – еврозоната, като банката понижи очакванията си за икономическия растеж на страната наполовина, до 2% през следващата година.
Старши икономистът на ЕБВР Йероним Зехелмейер счита, че времето изтича и лидерите на еврозоната трябва най-накрая да предприемат необходимите стъпки. „Когато нещата се влошават, понякога настъпва пробив в мисленето“, коментира той, цитиран от WSJ. „Част от проблема през последните няколко месеца беше отричането, но отричането става все по-трудно.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *