ЕБВР занижи прогнозата за икономическия ръст на България през 2011 г.

Затягането на бюджетните колани в държавите от Централна и Източна Европа, както и балтийските страни, ще забави икономическия ръст, предупредиха от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. От институцията ревизираха надолу и прогнозата си за икономическия ръст на региона за тази и следващата година.

Според актуалните предвиждания на ЕБВР, средно за региона ръстът на Брутния вътрешен продукт /БВП/ ще бъде 3.5%, при прогнозирани 3.7% през май. През следващата година пък от банката очакват 3.9 на сто ръст, като прогнозата също е леко занижена.
Според последния доклад на институцията, производството в страните от Централна и Източна Европа ще продължи да бъде слабо, с растеж близък до нулата, а на места дори отрицателен. Възстановяването на износа пък ще бъде неутрализирано заради слабото вътрешно търсене, а натискът върху финансовите системи на държавите ще се засили заради проблемите със свръхзадлъжнялостта на някои от държавите от региона.
От ЕБВР потвърждават прогнозата си за 1.2% спад на БВП на България за тази година. За догодина, обаче, очакванията на банката са ревизирани надолу – от 3 на сто до 2.5 процента.
По-лош икономически ръст за 2010 г. ЕБВР очаква само в Латвия /-2%/, Румъния /-3%/ и Киргизстан /-3.5%/. За 2011 г. също не се нареждаме сред отличните по икономически растеж, сочат данните на банката. За сравнение, ЕБВР очаква икономиката на Грузия да нарасне с 4.5%, , на Украйна – с 4.1%, на Азербайджан – с 4%, Естония – 3.4%, Хърватия, Латвия и Литва – по 3% и т. н.
По-песимистичните си прогнози за България и Румъния от ЕБВР обясняват с разочароващите данни за ръста на БВП през първото тримесечие на годината, както и споразумението с Международния валутен фонд /МВФ/, което северната ни съседка сключи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *