ЕБВР: Руската рецесия ще повлече регионалния БВП

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви, че свиването на икономиката на Русияще зарази околните страни, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 35 европейски и близкоизточни развиващи се икономики, в които банката инвестира, ще се свие с 0,3% през 2015 г., прогнозират от ЕБВР.Причината е, че най-голямата икономика в региона Русия ще отбележи спад с 5%, заяви в понеделник базираната в Лондон банка. Прогнозата за региона е с 4,6 процентни пункта под прогнозата, направена през септември.

За Русия спадът с над 50% в цената на петрола от миналия юни насам увеличи ефекта от наложените от Европейския съюз и САЩ санкции заради намесата на страната в конфликта в Украйна. За страни като Полша и Унгария възстановяването от ефекта надълговата криза в еврозонатаще бъде подпомогнато от падащите цени на енергията. Това ще създаде допълнително място за маневриране за фискални или парични стимули, заяви банката.

„Най-важният фактор тук е огромният спад на петрола и влиянието му върху руската икономика“, заяви на 15 януари Пиршока Наги, директор на стратегията и политиката за страните в ЕБВР „В зависимост от това къде си, може да си от големите печелещи или може да си от големите губещи, ако си износител на суровини“.

Икономиките на страните износителки на суровини ще се свият средно с 3,8%, докато тези на енергийните вносителки ще се увеличат средно с 2,4%, прогнозира банката. Докато поевтиняването на петрола ще облагодетелства Украйна, Беларус и Грузия, тяхната връзка с Русия чрез търговия, инвестиции и парични преводи ще влоши перспективата пред тях, заяви Наги.

Икономиката на Украйна е в „несигурно“ състояние заради конфликта в източната част на страната и несигурността за международна подкрепа. Тя ще се свие с 5% през 2015 г., след като се сви със 7,5% през 2014 г., твърди докладът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *