ЕБВР финансира създаването на балканския фондов пазар

Фондовите борси на България, Македония и Хърватия подписаха грантово споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие. По силата на споразумението ЕБВР предоставя безвъзмездна помощ от540 000евроза създаване на регионална платформа за търговия на ценни книжа регистрирани на съответните борси.

SEE Link, акционерно дружество, учредено от фондовите борси на България, Македония и Хърватия, обедини сили с ЕБВР, за да подкрепи развитието на регионалните капиталови пазари.

Успоредно с това, участващите фондови борси предоставят по 80 000 евро всяка за увеличаване на капитала на SEE Link, за да бъде създадена платформа за търговия на ценни книжа, регистрирани на съответните борси.

ЕБВР работи за укрепване на местните капиталови пазари и насърчаване на използването на местните валути в страните, в които оперира, за да противодейства на основните слабости в техните преходи.

„SEE Link е важен проект, насочен към увеличаване на ликвидността в Южна и Източна Европа. ЕБВР чрез своите инициативи Local Currency (Местна валута) и Capital Markets (Капиталови пазари), подкрепя усилията за регионална интеграция, които ще допринесат за подобряване на възможностите за набиране на финансиране чрез капиталовите пазари. SEE Link ще стандартизира и подобри финансовите услуги в региона, което ще го направи по-привлекателен за международните инвеститори, включително ЕБВР.“, коментира представителят на ЕБВР Яцек Кубас, по време на церемонията по подписването в македонската столица Скопие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *