Евгений Желев: Здравеопазването е елемент от националната сигурност и трябва да е приоритет

Реформа се прави с пари. Това заяви д-р Евгений Желев, бивш министър на здравеопазването и настоящ депутат от Коалиция за България след Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на БГНЕС.
Диагностично свързаните групи, които искат да въведат на мястото на клиничните пътеки, ще оскъпят с 30% здравния модел, каза Желев. Очаква се за догодина бюджетът за здравеопазване да бъде с около 400 млн. лева по-малко в сравнение с тази година. Това ще се отрази на спешната помощ, на хемодиализите, на всички дейности в здравеопазването. Според Евгений Желев целта на здравноосигурителния закон, предложен от депутата от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов, цели: първо – промяна в управлението на Здравната каса в посока към удържавяване; второ – промяна на начина на договаряне като се отстранят БЛС и БЗС; трето – промяна в ценообразуването; четвърто – промяна в контрола на НЗОК; пето – промяна в събираемостта на здравните вноски. Ценообразуването минава като приоритет и функция на държавата, което означава в Министерство на финансите да бъде създадена отделна дирекция, поясни Желев. Според него с промяната в Закона за здравното осигуряване, контролът на Здравната каса се разводнява и излиза от касата. Функциите се вменяват на Здравен инспекторат, който ще се преименува на Агенция за здравен одит. Според Желев това е грешен ход. Според него е трудно изпълнима идеята да се повиши събираемостта на здравните вноски, но пък е добра. Имат намерение да закрият 300 болници, каза Желев – но не казват кои, дали държавни, общински или частни. Как ще стане това, попита бившият здравен министър. По думите му, здравеопазването е елемент от националната сигурност и трябва да бъде приоритет.
Реформите ще нарушат принципите за равнопоставеност и достъпност, каза Янаки Стоилов, депутат от КБ, визирайки замислените реформи в здравеопазването от новото правителство. Според него те целят финансово ограничаване и административна централизация, което са изключващи се принципи. Без стандарти за медицинските дейности, дори увеличаването на парите няма да подобри здравеопазването, смята Стоилов. Според дрпуг депутат от Коалиция за България Мая Манолова със законопроекта ще бъдат обезличени съсловните организации и се създава среда за нови корупционни практики. Например, директорът на НЗОК, който ще бъде и член на Надзорния съвет, ще контролира сам себе си, каза Манолова. Увеличаването на надзорния орган е за сметка на представителите на гражданското общество. Санкцията от 15 хиляди лева на един личен лекар ще закрие кабинетите на джипитата в малките населени места.
РИОКОЗ са структури със 100-годишна история, доказали себе си, те осъществяват прецизен контрол и слухът за тяхното закриване, надявам се е само слъх, каза д-р Евгений Желев. Според него ще бъде грешка болниците да сключват договор със Здравната каса без да имат акредитация. Може би е добре да се подобри начина, по който се получава акредитация, но е нелогично да няма условие за сключване на договори. Бих подкрепил бюджет за здравеопазване, който е на нивото на разгодишния, заяви той. В условия на криза е важно да се гарантира здравето на хората, допълни Желев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *