ЕВН: Новите промени за тока – удар срещу коректните платци

В стремежа си да информира открито институциите и обществото за развитието на енергийния сектор, EVN България изпрати до депутатите в Народното събрание, до Министерски съвет, до Министерството на икономиката и енергетиката и до ДКЕВР становище по текстове от приетия в началото на април на първо четене проект за промени в Закона за енергетиката, както и алтернативни предложения, съобщават от пресцентъра на компанията.

Дружеството счита, че в основната си част гласуваните предложения съдържат неточности и създават неравнопоставеност между участниците в енергийната система и явна дискриминация на коректни клиенти. Основен риск от приетите на първо четене текстове е създаването на реална предпоставка всички коректни клиенти да понасят разходи, възникнали от несправедливото покровителство на малката група некоректни клиенти, които противно на всякаква експертна логика със законодателните промени се третират като привилегировани.

Подобен риск личи например от предложения текст за допълнение на ал.1 на чл.123, според който:
„Правото на доставчиците от последна инстанция, обществения доставчик, крайните снабдители и търговците на електрическа енергия да преустановяват временното снабдяване с електрическа енергия на крайните клиенти, които ползват електроенергията за битови нужди, възниква при неплащане на потребената електрическа енергия за срок повече от два месеца или в случай, че дължимата потребена сума надвишава размера на половината от минималната работна заплата за страната“.

Дружеството счита, че е силно необходимо да бъде отчетена негативната взаимовръзка, която се създава по отношение насърчаването на недобросъвестно клиентско поведение, неправомерното натоварване на коректни клиенти и неблагоприятния ефект при забавяне на паричните потоци по цялата верига – въгледобив, производство, пренос и разпределение.

Анализът показва, че текстовете продължават да съдържат неточностите от първоначалния вариант, изготвен през 2013 г. Налице са все още технически грешки, свързани със сравнения между консумация на газ и електрическа енергия, какъвто е случаят с новата алинея 3 на чл. 183а, според която: „В случаи, в които отчетените показания на клиента на природен газ за всеки един измервателен период са по-високи с над 50% от средната сметка за електрическа енергия на клиента, за период от шест месеца назад, крайният снабдител е задължен да информира клиента за това, като клиента има право да подаде възражение срещу сметката, което го освобождава от задължението да заплати дължимата сума по тази сметка до разглеждане на възражението му.“

Основна загриженост на EVN България е, че забавянето или липсата на заплащане на дължимите суми за консумирана електрическа енергия от клиентите рискува да намали и дори преустанови плащанията не само към републиканския бюджет, но и към останалите дружества по веригата за производство и пренос. По този начин се създава допълнителен риск за българската енергийна система, която и без тях е поставена в сериозна криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *