Еврейски бизнесмени искат да инвестират 50 млн. евро в Благоевград

Еврейски бизнесмени предлагат инвестиция от 50 000 000 евро за изграждане на модерен болничен комплекс и бизнес парк в Благоевград, съобщи на пресконференция кметът Костадин Паскалев. Инвеститорите Иаир Гелфер и Авишай Берковиц са заявили официално своите бизнес намерения в писмо до общинска администрация.

Проектът включва изготвяне на подробен устройствен план за строителство на лечебно заведение, в близост до което да бъдат разположени търговска зона, включваща мол, хотел, административна сграда, подземни паркинги и алеи.

Болничното заведение ще бъде изградено и оборудвано според всички международни стандарти и правила, а строителството и проектирането на комплекса ще бъде в пълна координация и синхрон с държавните, общинските и другите местни структури, които ще участват в инициативата, обещават в писмото двамата инвеститори. Предложението им е комплексът от ново поколение да се нарича „Нов градски център”.

Според кмета на Благоевград Костадин Паскалев вариантите за уреждане на собствеността върху имота са три – директна продажба, строителство срещу обезщетение и публично-частно партньорство. Кой от трите ще бъде одобрен обаче ще реши Общинският съвет.

Иаир Гелфер и Авишай Берковиц развиват бизнес в страни като САЩ, западноевропейски държави, Унгария, Чехия, а от три години и половина инвестират и в България и Хърватска. В България двамата притежават и управляват няколко компании, имат търговски центрове и магазинна мрежа в цялата страна, с техни капиталовложения са направени и пешеходните улици в Бургас и Пловдив, информира кметът на Благоевград.

Бизнес намерения пред община Благоевград за въпросния проект, макар и не в писмен вид, са заявили още един еврейски инвеститор, както и българска фирма, която вече има реализирани подобни обекти в България, каза още градоначалникът.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *