Еврогрешникът не се покая

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Къде остана покаянието?

Който очакваше, че гръцкият финансов министър Папаконстантину ще се появи във Вашингтон във власеницата на покаялия се грешник, се излъга. Гърция ще овладее кризата, каза той след срещата на МВФ и Световната банка.

На безупречен английски гръцкият финансов министър Папаконстантину заяви след пролетната среща на МВФ и Световната банка, че е уверен, че ще може да овладее масивната бюджетна криза с помощта на милиардите от международния фонд и от останалите страни от еврозоната. Той очаквал, кредитите да бъдат на разположение още в началото на месец май. „Въпросът тук не е „дали“ тези пари ще ни бъдат предоставени. Пакетът с помощните мерки ще е готов през май и няма абсолютно никой в Европа или извън нея, който да е на по-различно мнение“, каза Папаконстантину.
Помощи срещу сериозни намерения
Това не е съвсем така. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви вчера в интервю, че предоставянето на кредитите от европейските държави все още не е взето окончателно. Германия щяла да внесе своя дял от 8,4 милиарда евро от общо предвидените 45 милиарда, само след като Гърция предприемела сурови мерки за консолидиране на бюджета си. Гръцкият колега на Шойбле не се впечатли особено от това изказване:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Папаконстантину: „Атина ще получи финансовата помощ!“
„Разговарям редовно с Волфганг Шойбле. Имаме много добри взаимоотношения. Германия участва в процеса“, заяви Папаконстантину и обясни защо е така дълбоко убеден, че МВФ и страните от еврозоната ще предоставят помощите толкова бързо: „През последните месеци доказахме, че не избягваме трудните решения“.
Министърът подчерта усилията за икономии и дълбоки реформи, вече предприети от гръцкото правителство. Целта на изявата му във Вашингтон беше ясна – да представи страната си като надежден партньор, който запретва ръкави при решаването на проблемите си и изцяло връща дълговете си. Обръщайки се към спекулантите той каза, че който се надявал Гърция да претърпи провал, щял да изгуби и последната си риза… с което предизвика смях в залата.
45-те милиарда евро са само началото
С възмущение обаче Георгиос Папаконстантину реагира на предложенията, силно задлъжнялата Гърция да се сбогува с еврото. „Гърция е и остава член на еврозоната. Гърция ще остане винаги в ЕС. Точка“, отсече гръцкият финансов министър. Не толкова кристално ясни бяха изказванията на Папаконстантину във връзка с твърденията, че Гърция ще се нуждае от значително повече средства от обещаните 45 милиарда евро, за да се справи с кризата. Заради течащите преговори с ЕС и с МВФ Папаконстантину не можел да назове конкретни цифри. Сумата обаче трябвало да е достатъчно голяма, за да даде на пазарите, ясно да разберат, че стабилността и жизнеспособността на гръцката икономика са осигурени, заключи министърът.

А. Енгелке, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *