Еврогрупата координира новите бюджетни правила

На срещата си на 11 март Еврогрупата постигна значителен напредък, като реши да увеличи на 440 милиарда евро ефективният кредитен капацитет на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който в момента е около 250 милиарда евро, а бъдещият постоянен механизъм да разполага с 500 милиарда евро. Решено бе също така да се разширят правомощията на фонда, като той вече ще може да купува директно държавни облигации на страни с финансови затруднения, предаде БТА.
Еврозоната направи жест и към Гърция и удължи от три и половина на седем години срока за връщането на заема, който й бе отпуснат, и намалиха с един процентен пункт лихвата по него до около 4,2 процента. През май миналата година страната бе принудена да поиска от МВФ и ЕС спасителен заем в размер на 110 милиарда евро.
Приет бе и Пакт за еврото, според който страните се ангажират да реформират икономиките си, да ограничат държавните си дългове и да модернизират механизмите за индексиране на заплатите.
На днешната среща министрите на финансите от еврозоната трябва да заличат различията по начините за увеличаване на капацитета на фонда, което най-вероятно ще стане чрез увеличаване на гаранциите от отделните държави.
Остава един труден въпрос: Ирландия. Дъблин, който иска да бъдат смекчени условията по плана за помощ, както стана с Гърция, среща съпротивата на европейските си партньори, които са недоволни от отказа на Ирландия да увеличи корпоративния си данък – един от най-ниските в Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *