Еврогрупата настоява Гърция да ускори приключването на реформите

Еврогрупата предупреди Гърция да увеличи усилията си и да приключи навреме всичките 15 мерки и реформи, които са необходими, за да може страната да изпълни ангажиментите си по трета спасителна програма и да започне втория икономически преглед. Според финансовите министри от еврогрупата това ще позволи по-нататъшното отпускане на средства на Атина.

Говорейки по време на пресконференция в кулоарите на неформалната среща на европейските финансови министри и централни банкери в Братислава, президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, европейският икономически Пиер Московиси и членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Бено Кьоре подчертаха, че Гърция трябва да продължи да изгражда доверие сред нейните международни партньори преди втория икономически преглед и предстоящите преговори с МВФ относно евентуалното реално участие на фонда при финансирането на третата спасителна програма.

Пиер Московиси отбеляза, че едва три от предходните 15 мерки са били приключени успешно, но добави, че това не означава, че няма достатъчно време, за да бъдат приключени успешно в рамките на заложената времева рамка. Той посочи, че гръцкият министър на финансите Евклид Цакалатос е обещал да ускори темпа по изпълнение и спазване на крайните срокове.

Очаква се в края на следващата седмица инспекторите от ЕК, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) да се завърнат в Атина, за да започнат подготвителни срещи преди решаващия втори преглед по изпълнение на трета спасителна програма, договорена през миналото лято.

Според сделката, подписана преди година, Гърция може да получи финансова подкрепа в размер до 86 млрд. евро до 2018-а година в замяна на договорените в спасителна програма реформи. Крайният срок за приключване на важните реформи е този месец, както официалните представители на еврозоната се опитват да уверят Гърция да остане на пътя на изпълнение на поетите ангажименти, за да получи нови 2,8 млрд. евро от помощта до края на октомври.

През май Еврогрупата одобри транш в размер на 10,3 млрд. евро за Гърция, като първоначално бяха отпуснати 7,5 млрд. евро, докато останалите 2,8 млрд. евро ще бъдат предоставени на Атина до края на октомври, ако бъдат изпълнение някои допълнителни условия.

Членът на ЕЦБ Беноа Кьоре сподели, че двата основни сектора, в които Гърция изостава от заложения график, са процеса на приватизация и реформите в енергетиката. Той също така призова всички участници в спасителната програма да намерят надеждно решение за устойчивостта на гръцкия дълг, което, според него, поражда известни опасения.

Кьоре добави, че единствено завършването на втория преглед по изпълнение на договорената програма ще спомогне за подобрение на икономическата ситуация в Гърция.

По отношение на общата икономическа ситуация в еврозоната, Йерун Дейселблум подчерта, че той се е начел на много „смъртоносни“ истории в медиите относно бъдещето на еврозоната, но според него реалността е, че икономическото възстановяване напредва и растежът е по-силен.

Беноа Кьоре пък потвърди изявленията, направени от президента на ЕЦБ Марио Драги след заседанието на банката в четвъртък, че икономиката е гъвкава и издръжлива въпреки политическата нестабилност. Той отново подчерта твърдото убеждение на ЕЦБ, че Европа може да се възползва от предимствата на сегашната прекалено стимулираща парична политика (политика на рекордно ниски лихви), само ако отделните правителства приложат останалите необходими политики, такива като провеждането на структурни реформи.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *