Еврогрупата не одобри намаляването на гръцкия държавен дълг

Еврогрупата е против програмата за съкращаване на гръцкия държавен дълг, чиято цел е намаляване бюджетните нужди на страната и привеждане на дълга в стабилно състояние, предаде БГНЕС.

„Еврогрупата не подкрепя съкращаването на дълга, тъй като има други варианти за решаване на този проблем. На този етап обаче е още рано да се говори за другите инструменти“, заяви шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум на пресконференцията след заседанието на финансовите министри от Еврозоната.

Дефицитът при финансирането на бюджета на Гърция от юли 2015 до края на 2015 г. може да достигне 10,5 млрд. евро, заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас. Членът на борда на директорите на Европейската централна банка Йорг Асмусен пък оцени дефицита на 5-6 млрд. евро за настоящата година.

Финансовата подкрепа на Еврозоната за Гърция приключва в средата на 2014 г., а на Международния валутен фонд – през 2015 г. Въпросът за недостатъчността на втория пакет финансова помощ за Атина ще бъде разгледан отново в Еврогрупата през декември, като решението може да бъде взето в периода декември-януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *